Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många sms-livräddare nås inte av SOS Alarm

Många av de cirka 70|000 som registrerat sig som sms-livräddare och är redo att snabbt rycka ut vid misstänkta hjärtstopp kan inte nås av SOS Alarm eftersom bara 7 av 21 regioner tecknat avtal om tjänsten. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Det finns cirka 70 000 personer i Sverige som kan hjärt- och lungräddning och är beredda att snabbt rycka ut vid misstänkta hjärtstopp sedan de registrerat sig som så kallade sms-livräddare. Men många av dem kan inte nås av SOS Alarm eftersom bara sju av 21 regioner har tecknat avtal om tjänsten, rapporterar TV4 Nyheterna.
Flera regioner säger sig vilja ha mer vetenskapliga underlag som visar att tjänsten verkligen ger ökad överlevnad.
– Varje skattekrona vi använder måste användas på det bästa, mest effektiva sättet det går för att rädda så många liv som möjligt, säger Gilbert Tribo (L), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Skåne.
Skåne är en av de regioner som inte tecknat avtal.
Men Tribo får mothugg av Hans Friberg, professor i anestesi och intensivvård vid Skånes universitetssjukhus i Lund:
– Jag tycker att vi har tillräckligt med underlag för att initiera den här tjänsten.
Gå till toppen