Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kanadensare kämpar med snö ”upp till halsen”

Invånare i Newfoundland och Labrador på Kanadas ostkust kämpar för att gräva fram bilar och ploga vägar efter en av de värsta snöstormar som drabbat området. Mer än 75 centimeter snö föll i provinsens huvudstad S:t John's.

En invånare pulsar fram i snömassorna som begravt staden S:t John's i Newfoundland.Bild: Andrew Vaughan/AP/TT
– Vägarna är oframkomliga, och så är det bara. Det finns inget att göra, säger Andrew Piercey som arbetar vid ett taxiföretag i S:t John's, till Global News.
Snön i kombination med orkanbyar på över 35 meter per sekund ledde det till att trafiken lamslogs och att tusentals hushåll blev strömlösa.
Det nödläge som S:t John's borgmästare Danny Breen utlyste på fredagen var fortfarande i kraft på lördagen. Butiker och stadens flygplats höll stängt.
Kanadas regering utlovar stöd och utesluter inte att kalla in reservister från armén för att hjälpa till med snöröjningen. Primära uppgifter är att frakta bort snön och ploga vägar fram till sjukhuset.
Kanadensiska medier rapporterar om hur människor bokstavligt talat gräver fram sina hus och bilder på Twitter visar hur en lavin trängt in i vardagsrummet i ett hus som ligger intill en bergssluttning i S:t John's, som är Nordamerikas mest östligt belägna stad.
28-åriga Ashley Fitzpatrick är en av de tusentals invånare som tagit sig ut för att gräva undan de stora mängderna snö. Bekymren är störst för människor som bor i källarlägenheter eftersom deras utgångar kan ha blockerats av snödrivorna, säger hon till Global News.
– Vissa har inte kunnat lämna sina hem och fick be grannar att komma och gräva ut dem, säger hon.
En annan S:t John's-invånare, 60-åriga Christina Smith, beskriver snömängderna som att de når ”upp till halsen” i vissa områden. Hennes bostadsområde drabbades av en lavin på fredagsnatten, enligt tv-kanalen.
Bild: Andrew Vaughan
Bild: Andrew Vaughan
Bild: Andrew Vaughan
Bild: Andrew Vaughan
Bild: Andrew Vaughan
Gå till toppen