Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bitcoins värde rusar – så här ser framtiden ut

Kryptovalutan bitcoin har rusat under inledningen av året. Sedan årsskiftet har värdet stigit med 22 procent – den starkaste inledningen sedan 2012. En analytiker tror dock på en värdefördubbling före årets slut.

Värdet på kryptovalutan bitcoin har stigit kraftigt. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT
Bitcoin har gjort sig (ö)känd för kraftiga kurssvängningar. Investerare har de senaste åren sett hur kursen gått upp till 20 000 dollar, nästan 200 000 kronor, för att sedan rasa till motsvarande 28 000 kronor i slutet av 2018.
Årets inledning har dock varit bra. Den som köpte en bitcoin vid nyårsafton har sett värdet öka med motsvarande 15 000 kronor, från 7 178 dollar till drygt 8 800 dollar.
Analytiker som nyhetskanalen CNBC talat med lyfter bland annat utvecklingen kring Iran med USA:s dödliga attack mot toppmilitären Qassem Soleimani som en bidragande faktor. Att kryptovalutan ska ses som en trygg placering vid oroliga tider ifrågasätter dock Johan Javeus, chefstrateg vid SEB. Han ser i stället flera orsaker till uppgången:
– Tittar vi under hela perioden så har den innehållit en del geopolitisk oro men också överlag ganska stor riskaptit med fantastisk start för börser över hela världen. Sedan såg man visserligen en stor uppgång i bitcoin när oroligheterna med Iran kulminerade men att kryptovalutor generellt beter sig som en trygg placering vid oroliga tider får man ta med en stor portion salt.
Johan Javeus påpekar att grundtanken med en trygg investering är att den går snabbt att sälja och är stabil. Bitcoinen lider i ett sådant sammanhang av att den dagliga omsättningen är förhållandevis liten, 100–200 miljoner dollar.
– Det är en droppe i havet jämfört med traditionella finansmarknader. Omsättningen på amerikanska statsobligationer ligger på 500 miljarder dollar per dag medan den globala valutamarknaden är 5 000 miljarder dollar dagligen.
Kryptovalutamarknaden brottas även med att det finns tusentals olika varianter där bitcoinen dessutom kommit delvis i skuggan av framför allt konkurrenten ethereum som numera har större omsättning.
För den variant som vill utmana i framtiden ser Johan Javeus två krav: den ska kunna innefatta små transaktionskostnader och användas vid små betalningar – något som dagens betalningssystem inte är speciellt bra anpassat till. Han ger ett praktiskt exempel:
– Jag tittar på Youtube och ser någon som gör en bra video och jag vill belöna personen med en ”like”. Men om jag skulle vilja skicka fem kronor, det går inte i dag för det är för krångligt att göra en utlandsbetalning till USA på fem kronor.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg har bland annat velat lansera libra, en variant på just kryptovaluta och som skulle kunna användas globalt.
– Jag tror du skulle kunna få helt nya företag och en ekonomi som kan växa upp kring små betalningar på ett effektivt sätt. För mig är bitcoin inte valutan som kan lösa de här problemen utan en tillgång som visserligen kan spela en viss roll.
Trots den senaste tidens uppgång finns dock fortsatt stor kurspotential i valutan, i alla fall enligt Vijay Ayyar, vd för Londonbaserade bolaget Luno, som är en form av handelsplats för kryptovalutor med drygt 3,5 miljoner användare.
I en intervju med CNBC sätter han en riktkurs på 15 000–16 000 dollar vid årsskiftet 2020–21.
Johan Javeus:
– Jag är så klart väldigt försiktig med att ge något som kan tolkas som en rekommendation men studerar man historien så är den fylld av snabba kursrusningar. Det är naturligtvis inte omöjligt men man kan inte heller utesluta att den faller till 4 000 dollar i stället.
Fakta

Kryptovaluta

Kryptovalutor är elektroniska pengar som bland annat kan användas för att köpa och sälja varor och tjänster på nätet. Bitcoin är kanske den mest kända, men det finns många andra.

Kryptovalutornas kurser sätts på en fri marknad utifrån tekniska protokoll som reglerar hur mycket som får ges ut – och baseras på den begränsade tillgången. Att "bryta", skapa nya pengar, är därför en komplicerad och energikrävande dataprocess.

Att valutan kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Svenska Finansinspektionen varnar bland annat för att valutornas värde kan variera kraftigt, att det saknas reglering som skyddar konsumenternas investeringar och för att tekniken kan vara känslig för avbrott.

Facebook har tidigare meddelat att man vill skapa sin egen valuta, libra.

Den ska möjliggöra för människor över hela världen att handla med valutan som ska stå under kontroll av Libra Association, en samling företag och organisationer.

Gå till toppen