Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Företagsledare räknar med kraftig inbromsning

Det blir en kraftig inbromsning i världskonjunkturen, visar en enkät av revisions- och konsultbyrån PWC. Vi står enligt undersökningen inför den värsta nedgången sedan finanskrisen för drygt tio år sedan.

Vi står enligt en PWC-enkät inför den värsta konjunkturnedgången sedan finanskrisen för drygt tio år sedan. Arkivbild.Bild: Håkon Mosvold Larsen
Ökad reglering, handelskonflikter och cyberhot i den digitala utvecklingens spår pekas ut som de stora bromsklossarna i enkäten CEO Survey 2020, där omkring 1 600 företagsledare från drygt 80 länder har deltagit.
Det är den 23:e rapporten i sitt slag, som släpps i samband med inledningen av Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos i Schweiz.
Bland de svenska företagsledarna som har deltagit i enkäten tror 72 procent på minskad tillväxt. Det är en fördubbling mot motsvarande enkät 2019. Och bara tio procent av de tillfrågade svenska företagsledarna räknar med en tillväxtökning.
De områden som oroar svenska företagsledare mest är i tur och ordning den osäkra tillväxten, turbulenta växelkurser, handelskonflikter, brist på nyckelkompetens och för mycket regleringar.
Räknar man in hela Norden räknar 68 procent med en minskad tillväxt, medan det på global nivå är 53 procent av de tillfrågade som tror på en nedgång.
Peter Nyllinge, vd för PWC Sverige, noterar att samtidigt som företagsledarna ser pessimistiskt på tillväxten är tron på det egna företagets framtid positiv. Miljö- och klimatfrågan ses dessutom som många tillfrågade som ett verktyg för att öka tillväxten.
”Hela 63 procent av vd:arna säger att initiativ inom klimatområdet kommer att leda till nya tjänster och produkter för den egna verksamheten”, skriver PWC i ett pressmeddelande.
Enligt enkäten tror 73 procent av de tillfrågade företagsledarna på tillväxt i den egna verksamheten i år. I Sverige ligger nivån på 72 procent.
Fakta

Enkät med 1 581 företagsledare

PWC-enkäten CEO Survey 2020 bygger på intervjuer med 1581 företagsledare i 83 länder, som genomfördes i september och oktober. Urvalet har vägts mot de berörda ländernas bruttonationalprodukt för att skapa bättre representation.

Av intervjuerna har 88 procent genomförts på nätet, 7 procent per telefon och 5 procent per post eller i fysiskt möte.

PWC har ansträngt sig för att få med röster från företag av olika storlekar. Nästan hälften, 46 procent av deltagarna, är chefer för företag med intäkter på 1 miljard dollar eller mer. Andelen företagsledare vars arbetsgivare har intäkter på 100 miljoner–1 miljard dollar uppgår i enkäten till 35 procent, medan 15 procent av företagen hade intäkter på upp till 100 miljoner dollar.

Drygt hälften av företagen, 55 procent, var icke börsnoterade bolag.

Källa: PWC

Gå till toppen