Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höjd nota för brittisk satsning på snabbtåg

Notan för High Speed 2 (HS2), en föreslagen brittisk satsning på ny järnväg för höghastighetståg mellan London och norra England, höjs till 106 miljarder pund (cirka 1 300 miljarder kronor) i en uppdaterad prognos som tidningen Financial Times har tagit del av.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lovat att satsa på infrastruktur utanför Londonområdet.Bild: Kirsty Wigglesworth AP/TT
Den nya notan är cirka 25 procent högre än de beräkningar som offentliggjordes i september i fjol.
Enligt rapporten bör andra fasen i satsningen, som gäller järnväg från centrala England till städer som Manchester, pausas för att öppna upp för att kombinera höghastighetslinjer med traditionella järnvägar.
Kritiker hävdar i debatten att den 56 mil långa järnvägen kostar för mycket och att det vore mer ändamålsenligt att satsa på att bygga ut befintlig järnväg med traditionella tåglinjer.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har samtidigt utlovat ökade infrastrukturinvesteringar utanför Londonområdet.
Transportminister Grant Shapps har till den brittiska tv-kanalen Sky News bekräftat att han tagit emot rapporten och att regeringen kommer fatta beslut i frågan om tågsatsningarna under kommande veckor.
Gå till toppen