Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Explosion på Annelund – ”troligen fyrverkeripjäser”

En explosion skedde vid en fastighet på Annelund i Malmö under tisdagskvällen. Ett större område spärrades av och Nationella bombskyddet kallades till adressen. Avspärrningarna hävdes efter att polisen bedömt att det rörde sig om fyrverkeripjäser.

Ett stort område spärrades till en början av och Nationella bombskyddet kallades in. Senare konstaterades dock att explosionen troligen beror på fyrverkeripjäser.Bild: Patrick Persson
Larmet om explosionen kom klockan 22.35.
– När vi kom fram var det skador på byggnadens fasad, bland annat krossade fönster, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Polisen spärrade av ett större område. Enligt tidiga uppgifter från räddningstjänsten kunde det ha varit en moped som hade exploderat intill byggnaden.
Har en moped skadats i samband med explosionen?
– Det finns sådana uppgifter, men det är inte detsamma som att det är den som har exploderat, sa Rickard Lundqvist.
Nationella bombskyddet kallades till adressen.
– Vi kunde inte utesluta att det finns fler farliga föremål på platsen, sa Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Strax efter midnatt meddelade polisen att avspärrningarna kunde hävas och att den sammanlagda bedömningen var att det inte fanns kvar något farligt på platsen.
– Allting tyder på att det var fyrverkeripjäser, säger Patrick Fors på polisens ledningscentral.
Det gör också att incidenten rubriceras som skadegörelse istället för allmänfarlig ödeläggelse.
– Det finns fyrverkeripjäser som kan göra stor skada de också, det ska man inte sticka under stol med. Och när man kommer dit de första sekunderna, är där då skador måste man alltid vara försiktig till en början, säger Patrick Fors.
Är detta en mindre allvarlig incident än andra uppmärksammade explosioner?
– Ja, detta är inte alls i den kategorin. Samtidigt är det alltid otrevligt för boende när man vet att det hänt innan, säger han.
Inga boende behövde evakueras efter explosionen.
Bild: Patrick Persson
Åtminstone en port fick glasrutan krossad. Det är dock oklart om explosionen skett vid porten på bilden eller vid en annan port i närheten.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen