Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”När kroppen inte längre orkar kan de drabbas av en känsla av att vara värdelösa”

Att inte räcka till, att förlora fysisk arbetsförmåga – det kan väcka både sorg och skam hos en del medelålders män. I denna process kan man behöva stöd för att byta fokus i livet, menar Sofie Adaszak, adjunkt vid Örebro universitet och arbetsterapeut.

Sofie Adaszak, adjunkt vid Örebro universitet och arbetsterapeut.Bild: Privat
Som arbetsterapeut har Sofie Adaszak träffat en lång rad människor vars fysiska, kognitiva och sociala förmågor ska utredas. Många av dem har blivit utslitna av tunga industrijobb.
– Där har man en tendens att jobba på och jobba hårt – ända tills det tar stopp. Men de fortsätter ofta leva med samma höga krav på sig själva och upprätthålla en fasad tills det inte fungerar längre.
Förväntningar hemifrån kan också spela in, vare sig man haft fysiskt arbete eller kontorsjobb. Att inte längre kunna renovera huset, skotta snö eller fixa bilen, väcker skam hos en del.
– När kroppen inte längre orkar kan de drabbas av en känsla av att vara värdelösa. ”Det är väl ingen som vill ha någon som mig?” Jag har träffat flera som drabbats av depression och ifrågasatt om de ens har rätt att existera. I många fall är detta första gången de pratar med någon om den här krisen.
Vi behöver också bredda tänket för vad som ingår i könsrollerna och uppvärdera andra egenskaper än de traditionella.
En del av arbetsrehabiliteringen handlar om att undersöka och värdesätta andra egenskaper och resurser hos personen. Att byta fokus, från det fysiska till exempelvis det sociala, och ge personen redskap att tänka framåt och värdesätta sig själv högre.
– Dessa erfarenheter är viktiga och kan bidra till att fler män vågar prata om detta, menar Sofie Adaszak.
Hon har märkt hur många människor tycker att det är skönt och befriande att plötsligt upptäcka nya styrkor hos sig själv. I förlängningen handlar det om att få tillbaka känslan av makt och kontroll över det egna livet.
– Sedan behövs också mottagare: en omgivning som kan möta, förstå och anpassa sig. Arbetsgivare som förebygger ohälsa så att de anställda håller längre. Vi behöver också bredda tänket för vad som ingår i könsrollerna och uppvärdera andra egenskaper än de traditionella. Det skulle ge en positiv hälsoeffekt för alla parter, både kvinnor och män.
Läs också Flyttarbetarna: ”Det är skönt att ta ut sig ordentligt”
Läs också Krokimodellen: ”Vi lever i en tid där kroppen blivit ett slagfält”
Läs också Man i medelåldern – det här händer i din kropp
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.
Gå till toppen