Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny dom: Olagligt att stänga av våldtäktsdömd läkarstudent

Förvaltningsrätten menar att Lunds universitet saknar stöd i lag för att stänga av den våldtäktsdömde studenten från läkarutbildningen.

Fallet tar sin början hösten 2018, då läkarstudenten tvingade sig till sexuella handlingar, jämförbara med samlag, av en kvinnlig student.
Utifrån kvinnans egna uppgifter, och med stöd av vittnen som hört hennes berättelse omedelbart efter natten, dömdes mannen i juni i år till två års fängelse för våldtäkt.
Den domen har sedan dess överklagats till hovrätten. Ett avgörande väntas de närmsta veckorna.
Parallellt med brottmålet pågår en annan process, som gäller studentens rätt att fortsätta läsa på läkarprogrammet.
Kort efter tingsrättens dom begärde Universitetet nämligen att Högskolans avskiljandenämnd skulle besluta att studenten stängdes av från läkarprogrammet. Detta eftersom Region Skåne, efter domen i tingsrätten, beslutat att studenten inte kunde anförtros känsliga patientuppgifter eller ha patientkontakt.
Avskiljandenämnden gick dock inte på Universitetets linje.
Lunds universitet vände sig då till nästa instans: förvaltningsrätten i Stockholm, som överprövar avskiljandenämndens avgöranden. Inte heller denna domstol fann dock någon grund för att stänga av honom från utbildningen.
Studenten fick alltså fortsätta studera på programmet under höstterminen 2019, men med kursmoment som inte innebar några patientkontakter.
I slutet av november ansökte studenten om att få fortsätta sina studier på vanligt vis under vårterminen 2020. I ett nytt beslut strax innan jul nekade dock Universitetet honom detta, återigen med hänvisning till att sjukvården inte tänkte tillåta honom att ha kontakter med patienter eller patientuppgifter.
Det är detta senaste Universitetsbeslut som studenten nu överklagat till förvaltningsrätten i Malmö.
Enligt förvaltningsrättens dom från den 16 januari saknar Universitetet stöd i lagen för att neka studenten utbildning.
Studenten hade även yrkat på att förvaltningsrätten skulle besluta att han hade rätt till en plats på programmet. Något sådant beslut kan emellertid inte rätten fatta – det finns inget regelverk att hänvisa till, står det i domen.
Med andra ord: avskiljandet under vårterminen 2020 är olagligt och gäller inte, men förvaltningsrätten kan ändå inte bestämma att Lunds universitet ska ge honom plats på läkarprogrammet i vår.
Gå till toppen