Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt samarbete om e-valutor

Riksbanken och en rad andra stora centralbanker, inklusive Europeiska centralbanken (ECB), har inlett ett samarbete inför lanseringen av digitala valutor.

En rad ledande centralbanker, inklusive Riksbanken, ska samarbeta för att utveckla e-valutor som komplement till fysiska sedlar och mynt. ArkivbildBild: Fredrik Sandberg/TT
Brittiska Bank of England, Japans centralbank och den schweiziska centralbanken ska också delta i samarbetet, med stöd från centralbankernas samarbetsorganisation Bank of International Settlements (BIS).
Gruppens arbete ska ledas av Benoît Cœuré, chef för BIS Innovation Hub, och Jon Cunliffe, vice centralbankschef på Bank of England. Riksbanken representeras av förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley.
Samarbetet handlar om att göra gemensamma utvärderingar av ekonomiska effekter, teknisk utformning och frågor om att göra e-valutorna gränsöverskridande, så att de går att använda och/eller växla i andra länder.
E-valutorna som centralbankerna vill samarbeta kring blir en digital avspegling av fysiska kontanter, med säkerhet i form av garantier från centralbanken. De ska inte blandas ihop med de så kallade kryptovalutorna, som bitcoin, som bygger på så kallad blockchain-teknik.
Samarbetet mellan centralbankerna kommer sedan Kina gått i förväg med att avisera lanseringen av en digital version av sin nationella valuta och det sociala nätverket Facebook lanserat förslaget om en egen digital valuta med namnet libra, som också skulle ha säkerheter i botten i form av tillgångar och värdepapper.
Gå till toppen