Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige vann äntligen igen: ”Skönt att släppa loss”

Sverige tog första segern i huvudrundan genom att besegra Ungern i Malmö arena med 24-18. På nytt fick Lugis kantspelare Lukas Pellas stort förtroende.
Från avbytarbänken i inledningen av EM, till succéinhopp mot Norge och nu spel i princip hela matchen.
– Det var skitkul. Bara att släppa loss, sa landslagets nye publikfavorit.

Zsolt Balogh och Bence Banhidi försöker stoppa Lukas Pellas.Bild: LUDVIG THUNMAN
– Det har varit tungt på hotellet några dagar. Alla behövde en seger, menade han.
Pellas spelade en avgörande roll i den målsnåla första halvleken. Han gjorde tre mål - satte ledningsmålet 10-9 - kort före halvtid i den första halvleken.
Det var mycket skånskt med Valter Chrintz på högerkanten och det tunga skyttet svarade som vanligt Kim Ekdahl Du Rietz och Jim Gottfridsson för.
I flera anfall var det bara "skåningar" på banan, så när som på målvakten Mikael Appelgren som hade förbundskaptenen Kristjan Andressons förtroende från början den här gången.
Det var en skicklig målvakt i Roland Mikler som som höll Ungern kvar med kontakt i målprotokollet i den första halvleken. Men trots några frilägesmissar så fortsatte en ung och hungrig spelare som Pellas att utmana.
– Jag är van vid att spela mycket i Lugi. Så för mig funkar det att bara köra på, sa den tidigare landslagsdoldisen.
Lukas Nilssons skyttetyngd fick Sverige ifrån till en tvåmålsledning i inledningen av den andra halvleken och Appelgren var på spelhumör och hade 38 i räddningsprocent.
Andreas Nilsson trivdes mot sina ungerska kompisar.Bild: LUDVIG THUNMAN
Andreas Nilsson banade även väg med sin tyngd och fyra mål.
– Det var en viktig seger för oss trots allt. Det är så många som köpt biljetter hit till Arenan och vill se oss prestera. Nu fick vi lite marginal med oss och kämpade ner ungrarna. Vi vann väl sista tio minuterna med 6-0.
För egen del blir det roligare att komma hem till Veszprem.
– Ja, och det är viktigt för oss också att hitta tillbaka till ett vinstgivande spel eftersom det är OS-kval redan i april.
Jim Gottfridsson kunde slutligen föra Sverige till tremålsledning genom två raka mål (20-18 och 21-18) när det återstod sex minuter av matchen.
Lukas Pellas fick det till fyra mål genom 22-18 - hans femte mål - men missade friläget till femmålsöverläge. Linus Arnesson fixade det i kontringen efter. Albin Lagergren såg till att det blev 24-18 i slutsekunden. Det blev ett annat tryck i spelet när vänsterhänte Lagergren orkade mer.
Kim Ekdahl Du Rietz fick en smäll på högerhanden i matchslutet och grinade riktigt illa.
– Det är något så när ok med lillfingret, tyckte han efteråt.
Kanske tveksamt till mycket spel i onsdagens betydelselösa avslutning mot Island.
– Jag vet inte hur viktigt det här är med en snygg avslutning, men vi gjorde det helt okej den här gången, menade Parisproffset.
Gå till toppen