Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brand på fjärrvärmeverket i Landskrona

Under onsdagskvällen började det brinna i anslutning till en flispanna vid fjärrvärmeverket på Förrådsgatan i Landskrona. Räddningstjänsten var på plats med många enheter för att släcka branden och förhindra att den spred sig vidare in i byggnaden.

Bild: André Tajti / TOPNEWS.SE
– Det är en fullt utvecklad brand på fjärrvärmeverket, sa Evelina Olsson, informatör på Skånepolisen.
– Det brinner i någon form av sug som ska stå utanför och det är stor spridningsrisk till byggnaden. Vi håller på att förhindra detta nu och är där och släcker. Vi har en prognos på några timmar, sa Måns Krook, inre befäl på Räddningstjänsten Syd vid 20-tiden.
Brandlarmet kom in till SOS 19.35.
Enligt SOS var tre styrkor från räddningstjänsten i Landskrona på plats inom tio minuter och fler skickades från närliggande stationer. Vid 22-tiden var branden släckt.
– Vi är snart klara på platsen och branden är släckt. Det kommer att behövas efterkontroll under natten, men det sköter företaget själva, sa Måns Krook.
Vid klockan 21.19 var polisen klara på platsen och det finns ingen misstanke om brott.
Branden har enligt Johan Holmstedt, vd på Landskrona Energi, startat i den äldsta delen av fjärrvärmeverkets område, vid en flispanna som togs i drift 1983 och som fortfarande är i bruk.
– Det blir dammigt när man för in bränsle och då finns det ett utsug för arbetsmiljöns skull. Det har tagit fyr i utsuget eller i den container där dammet landar.
Flispannan har i samband med branden tagits ur drift, men det ska enligt Johan Holmstedt inte ha påverkat kunderna. Energiknuten, den nybyggda och effektstarkaste delen av fjärrvärmeverket som togs i drift 2011, är fortfarande igång och har inte påverkats av branden.
– Sen har vi också ett regionalt fjärrvärmesamarbete med Lund och Helsingborg. Vi kan importera värme från våra kompisar om vi får någon form av problem, säger Johan Holmstedt.
Han var på onsdagskvällen själv inte på plats vid branden, men har fått information från anläggningens produktionschef.
När flispannan kan tas i drift igen är oklart.
– Men det är inte själva pannan som är skadad i alla fall. Vi får hoppas att det inte handlar om några större materiella skador.
Bild: André Tajti / TOPNEWS.SE
Bild: André Tajti / TOPNEWS.SE
Gå till toppen