Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Investor stärker kassan – redo för köp

Pengarna har strömmat in i Wallenbergsfärens maktbolag Investors kassa. Därför kan investmentbolaget höja aktieutdelningen återigen.

Investor, med vd Johan Forssell, redovisar bokslut för 2019. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
– Vi hade ett mycket starkt kassaflöde under 2019, säger Investors vd Johan Forssell på en pressträff i samband med att bokslutet presenterades.
Högre utdelningar från ägarbolagen och försäljningar av bolag, bland annat vårdbolaget Aleris, vida översteg de gjorda investeringarna, framför allt 4,3 miljarder kronor i fler ABB-aktier och utdelningen till de egna aktieägarna. Den välfyllda kassan gör att Johan Forssell ser möjligheter att köpa fler företag i den lugnare konjunkturen. Och det finns också pengar att höja aktieutdelningen med en krona till 14 kronor per aktie.
En del bedömare anar att fjärde kvartalet kan ha varit botten i den här konjunkturavmattningen. Men det vill Johan Forssell inte spekulera i:
– Har de rätt – halleluja, har de fel och marknaden går ner, så hoppas och tror jag att vi är förberedda för det, säger han.
Investors substansvärde, nettoförmögenheten, steg med sex procent under kvartalet till 485 miljarder kronor, eller 634 kronor per aktie, per den sista december.
Gå till toppen