Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Robotar ska hjälpa Malmöbor att ta sin medicin

Malmö stad planerar att köpa in robotar som ska hjälpa vårdtagare att ta sin medicin. ”Den är extremt lätt att använda”, säger Sophia Nordström, avdelningschef på funktionsstödsförvaltningen.

Svårt att hålla reda på alla mediciner? Nu funderar Malmö stad på att köpa in läkemedelsrobotar.Bild: Gorm Kallestad
För den som regelbundet behöver ta medicin kan en läkemedelsdosett underlätta vardagen. Kan en robot göra det ännu enklare? Det vill Malmö stad nu ta reda på.
Funktionsstödsförvaltningen, som ansvarar för insatser till Malmöbor med funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa, har planer på att köpa in läkemedelsrobotar.
Robotarna ska hjälpa vårdtagare, både via talade instruktioner och ljudsignaler, att ta rätt medicin vid rätt tillfälle. Om någon missar att ta sin medicin reagerar roboten och slår larm.
En annan fördel är att roboten avlastar vårdpersonalen.
– Det är en liten maskin där man doserar läkemedel i läkemedelspåsar. Sedan ställer man in när personen behöver ta sitt läkemedel och roboten disponerar ut de tabletter som personen ska ta, säger Sophia Nordström, avdelningschef på funktionsstödsförvaltningen.
Kommer det att krävas expertkunskap hos patienten?
– Nej, men personen måste ha en förmåga att kognitivt kunna hantera maskinen. Det enda som krävs är att man trycker på en jätteknapp. Sedan hanterar personalen allt det andra. Men vi har inte bestämt om vi ska gå vidare än.
Tanken är att robotsatsningen ska testas på ett antal personer som vill bli mer självständiga.
– Vi får göra en individuell bedömning i varje fall, säger Sophia Nordström.
Flera svenska kommuner har idag redan infört läkemedelsrobotar.
Gå till toppen