Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S kräver: Alla pengar ska gå till välfärden

Alla pengar som Lund fått via välfärdsmiljarderna ska gå oavkortat till just välfärden, framför allt skola och förskola. Det kräver Anders Almgren (S).

”Stora nedskärningar är aviserade och barn- och skolnämnden – som är mest drabbad – ska ta sin internbudget den här veckan. Agerar man snabbt nu kan hindra många av de här försämringarna”, säger Anders Almgren (S).Bild: Hussein El-alawi
Som Sydsvenskan berättade häromdagen får Lunds kommun – enligt regeringens förslag – 42,4 miljoner kronor från statens så kallade välfärdsmiljarder.
I Malmö har kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) lovat att huvuddelen av Malmös extrapengar ska gå till skola och förskola.
Hennes motsvarighet i Lund, Philip Sandberg (L), vill dock inte säga vad Lund ska göra med sin andel av välfärdsmiljarderna.
Oppositionsrådet Anders Almgren (S) är däremot tydlig med vad han anser att pengarna ska gå till: skola och förskola.
– Stora nedskärningar är aviserade och barn- och skolnämnden – som är mest drabbad – ska ta sin internbudget den här veckan. Agerar man snabbt nu kan hindra många av de här försämringarna, säger han.
Dessutom vill han att Lunds kommun ska matcha statens satsning och skjuta till ytterligare minst 50 miljoner kronor, genom att minska på det stora överskott (141 miljoner kronor) som finns inlagt i kommunens budget för 2020.
De pengarna ska också, enligt Almgren, i första hand gå till skolan och förskolan.
– Vi har också tagit fram förslag till satsningar på äldreomsorg och socialtjänst och inom kultur och fritid. Men inom förskola, skola och utbildning har man dragit ner mest och det är där behovet är som störst. Så åtminstone det måste man säkra.
Gå till toppen