Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Specialistläkare vinnare på slopad värnskatt

Nu när värnskatten är borta tillhör specialistläkarna en av de mest gynnade yrkesgrupperna. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Specialistläkare är en av de yrkesgrupper som tjänar mest på slopad värnskatt, enligt en jämförelse som Statistiska centralbyrån (SCB) har gjort.
Värnskatten (den extra statliga skatten på fem procentenheter) försvinner från och med inkomståret 2020.
Med arbetsmarknadsstatistik och yrkesregister som stöd har SCB undersökt hur värnskatten slog för inkomståret 2017, då brytpunkten för värnskatt var 638 500 kronor i förvärvsinkomst.
Bland specialistläkarna hamnade 79 procent – eller 18 810 av 23 711 – över brytpunkten. Andra yrkesgrupper med hög andel värnskatt 2017: försäljnings- och marknadschefer (57 procent), verkställande direktörer med flera (54 procent), förvaltnings- och planeringschefer (52 procent) samt ekonomi- och finanschefer (51 procent).
Gå till toppen