Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Internationell oro för judar i Sverige

Oro för judars situation i Sverige möter statsminister Stefan Löfven under besöket i Israel. – Svenska judar oroar sig för antisemitismen och känner sig inte helt bekväma med att visa offentligt att de är judar, säger Jonathan Greenblatt, chef för Anti-Defamation League, till TT.

Jonathan Greenblatt, chef för Anti-Defamation League. Arkivbild.Bild: Carolyn Kaster/AP/TT
Statsminister Stefan Löfven träffade på torsdagen judiska organisationer i samband med sitt deltagande i minnesceremonin i Jerusalem över Förintelsen.
Under mötet tog Greenblatt även upp den senaste EU-rapporten om situationen för judar i Europa. Den pekar på en allt sämre situation för judar i Sverige. Nio av tio svenska judar anser att situationen har förvärrats. Sverige tillhör de länder där judarna har minst förtroende för hur regeringen bekämpar antisemitismen och tillgodoser de judiska församlingarnas behov av säkerhetsskydd.
Undersökningen visar att 81 procent av de svenskar som svarat i undersökningen anser att regeringen inte bekämpar antisemitismen effektivt.
– Vi har ett bekymmer med antisemitismen, det är ingen tvekan, men Greenblatt sade också Sverige är det land som har lägst andel som är fientligt inställda till judar, säger Stefan Löfven till TT.
– Men det finns ett problem i muslimska församlingar, där är andelen högre. Och det är klart att om du kommer från ett land där det kanske ingår i statspropagandan och där barn får lära sig i skolan, då blir det så och det är vår skyldighet att bekämpa det, säger Löfven.
Jonathan Greenblatt lyfte i det sammanhanget att Sverige är en av huvudfinansiärerna av FN-organet UNRWA, som använder palestinska läroböcker i Gaza och på Västbanken som innehåller antisemitism.
– Genomträngande antisemitiskt och våldsamt innehåll finns fortfarande i de senaste officiella läroböckerna från den palestinska myndigheten (PA) som UNRWA använder. Vi uppmanar alla som finansiellt stödjer PA och UNRWA att klargöra att detta material är oacceptabelt och måste ändras utan dröjsmål, säger Greenblatt.
Stefan Löfven håller med.
– Så är det ju. Det är inte acceptabelt att stödja något som uppmanar till våld eller är antisemitiskt. Just därför gör EU en granskning nu av de här läroböckerna. Det är ett tyskt institut som ska göra det för att möta den standard som ska gälla, och det tyckte ju Greenblatt var bra att det nu görs, men han var också tydlig med att UNRWA behövs.
Enligt Stefan Löfven ställde sig ADL och de andra judiska organisationerna mycket positiva till den internationella Förintelsekonferens som regeringen arrangerar i höst med stats- och regeringschefer från ett 50-tal länder, samt ett antal organisationer.
– De tycker att det är oerhört bra att vi tar det här initiativet. Det de tycker är speciellt bra är upplägget, att det inte nu bara handlar om att hålla tal och få till en deklaration. Vi har Stockholmsdeklarationen från 2000 redan.
– Nu får man göra åtaganden, att alla länder berättar hur de tänker göra för att bekämpa antisemitismen.
Gå till toppen