Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Ragnarök”-skådespelare hyllar Greta Thunberg

Från tonårsbekymmer till jordens undergång. I den norska succéserien ”Skam” hade David Stakston en av huvudrollerna. Snart syns han i Netflix-serien ”Ragnarök” – där han tillsammans med en grupp andra ungdomar försöker stoppa den hotande apokalypsen.

David Stakston spelar en av huvudrollerna i Netflix nya norska satsning "Ragnarök" som börjar sändas den 31 januari. Pressbild.Bild: Netflix
– Det handlar mycket om miljöförstöringen. Serien kunde inte ligga bättre i tiden, säger han när TT besöker inspelningen i Odda, några timmars bilresa från Bergen.
I den här lilla staden, som ligger omgiven av fantastiskt vacker natur, har man arbetat i flera månader med seriens sex avsnitt. Staden i serien heter Edda, och det skrattas mycket åt hur lätt det har varit att blanda ihop det fiktiva Edda med det verkliga Odda.
David Stakston spelar Magne, och Jonas Strand Gravli (som hade en av huvudrollerna i ”22 juli”, Paul Greengrass film om massakern på Utøya) spelar hans bror Laurits. Av trailern att döma är de båda mycket aktiva när det gäller att stoppa den hotande apokalypsen.
– Vi får inte säga någonting. Och det är inte lätt, man vill ju så gärna berätta för släkt och vänner vad man gör. Det gäller att hålla tand för tunga, att inte säga för mycket men ändå kunna säga något så att folk blir intresserade, säger Jonas Strand Gravli.
”Ragnarök” är både en coming of age-berättelse och fantasy, och även om det mesta än så länge är hemligt är det uppenbart att miljöförstöringen är ett viktigt tema.
– Greta Thunberg, hon är the deal, säger David Stakston.
– Speciellt när man befinner sig på ett ställe som det här, med den fantastiska naturen runt omkring, så blir det en konstant påminnelse om vad det är vi håller på med att ödelägga. Jag var uppe och tittade på en gammal glaciär och fick en klump i halsen när jag såg hur mycket som försvunnit de senaste åren. Vi måste göra något, och jag hoppas och tror att den unga generationen, tack vare Greta Thunberg, kan göra någonting.
Jonas Strand Gravli fyller i:
– Här nere märks det inte så mycket, men så fort man kommer upp i fjällvärlden är det så konkret. Naturen förändras ständigt, men nu går det för fort.
När ”Ragnarök” har premiär på Netflix den 31 januari kommer publik över hela världen att kunna se den samtidigt. Nervöst? Nej, säger Gravli.
– Jag har redan varit med om det, ”22 juli” gjordes för Netflix – då fick jag en inblick i det. Jag tänker inte på det. Om jag gjorde det skulle det vara lätt att drabbas av panik,
”Skam” gav David Stakston erfarenhet av att bli tonårsidol, ständigt omskriven i norsk press och jagad av fotografer. Han rycker på axlarna åt all uppmärksamhet.
– Jag har alltid velat bli skådespelare. ”Skam” var det första jag gjorde, och det betydde så mycket för mig. Uppmärksamheten var kanske inte alltid så kul, men it's a small price to pay.
Den dag TT besöker Odda är en av de sista inspelningsdagarna. Nu ska alla skiljas åt, och de menar att det är annorlunda än om de hade filmat i Oslo.
– Här har vi ju bott ihop en längre tid nu. Det har gjort att vi alla kommit varandra mycket nära, säger Gravli.
Fakta

"Ragnarök"

"Ragnarök" är skapad och skriven av Adam Price, med Emilie Lebech Kaae som exekutiv manusförfattare. För regin står Mogens Hagedorn.

I rollistan syns David Stakston, Jonas Strand Gravli, Theresa Frostad Eggesbø, Herman Tømmeraas, Emma Bones med flera.

För produktionen står det danska produktionsbolaget SAM Productions, som grundades av skaparna bakom "The killing" ("Brottet").

Serien har premiär på Netflix den 31 januari.

Gå till toppen