Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska jazzstjärnan redo att erövra Köpenhamn

Hon har Grammisnominerats för a cappella-gruppen Åkervindas tolkningar av gamla folkvisor. Nu vill hon med sitt andra soloalbum slå sig in på den danska jazzscenen. Iris Bergcrantz berättar om systerskap i en mansdominerad musikvärld och om uppväxten på landet – med två kända musikerföräldrar, sex hästar och sexton hundar.

”Hästar känner av känslor, det har hjälpt mig mycket med scenskräck och att vända nervositet till något positivt”, säger Iris Bergkrantz om uppväxten på den skånska landsbygden.Bild: Peter Frennesson
Området kring S:t Knut i Malmö är speciellt för Iris Bergcrantz. Inom ett par kvarters radie från kaféet där hon sitter med sin kaffe finns både föräldrarnas vindsvåning, där hon spenderar mycket tid nu när hennes hem Köpenhamn renoveras, och lägenheten hon fram till nyligen bodde i – men numera hyr ut till sin syster. En bit bort finns även den första egna lägenheten, den hon flyttade in i som tonåring för att kunna gå musikgymnasium i Malmö.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen