Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tänk sunt vid begagnatköp

Risken att drabbas för bedrägeri i samband med begagnade bilköp ökar i takt med att marknaden blir hetare. Så kan du skydda dig när du köper en bil.

Gå igenom bilen ordentligt. En repa eller trasig lampa kan påverka priset.Bild: Leo Sellén / TT
Marknaden för begagnade bilar ökar på bilförmedlingssajterna. Den 1 juli 2018 infördes det så kallade bonus malus-systemet i Sverige, ett skattesystem som ska belöna bilar med låga utsläpp och straffa nya modeller som släpper ut mer. Det blev då mindre attraktivt att köpa en ny diesel- eller bensinbil, vilket drev upp efterfrågan på begagnade bilar och priserna på marknaden steg kraftigt. Många bilar exporteras också till utlandet.
”En svag krona har lockat många utländska köpare vilket tillsammans med en stark svensk begagnatmarknad gjort att efterfrågan varit hög, något som pressat upp medianprisnivån”, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon, i ett pressmeddelande.
I samband med det ökade suget ökar också risken för att drabbas av en bedragare. Bilhandelsplatsen Wayke som kontrollerar alla bilar innan försäljning rapporterar en ökning av antal anmälda bedrägeriförsök med 147 procent. Det vanligaste fusket som Wayke upptäcker är att mätarställningen manipulerats. Tidigare har det mest varit importerade bilar, men nu upptäcks en ökande andel fiffel även med svenska bilars mätarställningar.
Att använda sig av en handelsplats eller handlare som kontrollerar bilarna själva och ger garantier kan vara ett sätt för en oerfaren köpare att känna sig trygg.
– Framför allt ska man använda sig av sitt sunda förnuft och bedöma rimligheten i priser och uppgifter som säljaren ger, säger Waykes vd Martin Fransson.
Fakta

Checklista vid köp av begagnad bil

Är priset rimligt? Jämför med liknande bilar av samma märke, modell år- och miltal. Är priset mycket lägre bör man som köpare vara skeptisk.

Använd olika internettjänster för att bilda dig en uppfattning om bilens historik, till exempel Transportstyrelsens e-tjänst.

Ring till företaget via de nummer du hittar på externa kanaler och säkerställ att du kontakt någon som verkligen företräder företaget.

Försök hitta den tidigare ägaren och fråga om eventuella skador samt hur långt bilen hade gått då den såldes.

Det säkraste sättet att köpa eller sälja bil är att köpare och säljare träffas.

Titta i den fysiska serviceboken. Ser det som står här realistiskt ut? Hänger service och miltal ihop med datum då stämplar är gjorda?

Läs registreringsbeviset så att det verkligen gäller för den bil som säljs. Matchar chassinummer och registreringsnummer på bilen?

Gör en egen bedömning av bilens skick i förhållande till årsmodell och miltal på mätaren. Ser det rimligt ut? Ett enkelt sätt är att titta hur slitna vissa delar är, exempelvis ratten, pedalgummi och stolar.

Kolla chassinummer, instansat vid panelen vid rutan bland annat, så att ingen försökt ta bort eller ända detta.

Be säljaren om legitimation och kolla så att säljaren verkligen är ägaren av bilen.

Använd digitalt köpekontrakt, så får du genast ett kvitto. Använd även gärna legitima betaltjänster som kollar båda parter vid överföring så får du en extra koll av säljaren. Om Swish används, se till att skriva in bilens registreringsnummer i meddelandefältet för betalningen så att du i efterhand kan styrka vilket köp transaktionen gällde.

Var vaksam om säljaren stressar dig att genomföra affären och påstår sig ha många köpare.

Och till slut; undvik affär om säljaren vill träffas på en folktom plats eller på en tid då få människor är i rörelse.

Källor: Wayke och Blocket

Gå till toppen