Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Värst är strömmen av cyklar och sparkcyklar på Lunds trottoarer

Cyklarna och sparkcyklarna på trottoarerna är en av de värsta sakerna i Lundatrafiken, skriver Eva Hast.Bild: Julia Lindemalm
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Varför gäller trafikreglerna bara de personer som följer dem?
Under mina dagliga promenader i Lund funderar jag allt oftare över varför trafikreglerna endast verkar gälla de personer som väljer att följa dem. Värst för oss gående är den ständiga strömmen av cyklister och sparkcyklister på trottoarerna.
Jag inser att många unga cyklister inte tagit körkort, och därför inte har behövt visa prov på trafikkunskap. Men det är inte bara ungdomar som cyklar på trottoarerna. Allt oftare är det även personer i såväl mogen som övermogen ålder.
Varje halvtimmespromenad ger också successivt allt fler exempel på bilister som högaktningsfullt struntar i de trafikregler och trafikskyltar de en gång fått lära sig. Här följer några exempel:
Bilister som trots förbudsskyltar kör rakt genom stan på Stora Södergatan.
Bilister som trots förbudsskylt svänger österut från Bankgatan och kör mot trafiken längs med Mårtenstorget.
Bilister som trots förbudsskyltar svänger söderut från Västra Mårtensgatan till Råbygatan.
Bilister som trots förbudsskyltar kör in på Lilla Södergatan söderifrån och ofta dessutom parkerar där.
Bilister som trots förbudsskyltar genar på exempelvis Svanegatan mellan Stora Södergatan och Gyllenkrooks allé eller på Stora Tvärgatan mellan Bankgatan och Råbyvägen.
Bilister som trots förbudsskyltar kör förbi Lund C även i rusningstid.
Bilister som för att vinna några sekunder kör mot rött ljus i korsningen Bankgatan/Södra Esplanaden.
Alla dessa nonchalanta trafikanter som ställer till med otrygghet, incidenter och trafikolyckor riskerar idag inte någon som helst påföljd. Någon enstaka gång ser jag en polisbil i sakta mak på stadens centrala gator – men jag har aldrig sett en polis stoppa och bötfälla de olagliga trafikanter de mött eller någon av alla cyklister på trottoarerna.
Jag inser att polisens prioritering inte kan ligga på trafikförseelser just nu, men här följer ändå en stilla bön:
Nu i terminsstarten när Lunds befolkning ökar med tiotusentals unga vuxna vore det bra om ett gäng poliser sprider ut sig över stan och stoppar cyklisterna på trottoarerna och alla bilister som nonchalerar trafikreglerna. Gör det tydligt att trafikreglerna gäller alla, oavsett vad man har för personliga åsikter om dem, oavsett hur dyr bil man har, oavsett om man är taxichaufför eller inte, oavsett om man har jättebråttom eller inte. Gör det tydligt att det blir kännbara ekonomiska konsekvenser för den som inbillat sig annat. Upprepa sedan insatsen tillräckligt ofta för att alla ska förstå vad som gäller.
Eva Hast
Gå till toppen