Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”34 skadades när Iran angrep USA-bas i Irak”

Amerikanska soldater vid militärbasen Ayn-al-Assad i Irak några dagar efter den iranska raketattacken. Bilden är från den 13 januari 2020.Bild: Qassim Abdul-Zahra/AP/Reuter
USA:s försvarshögkvarter Pentagon rapporterar att 34 soldater drabbats av så kallade traumatiska hjärnskador (TBI) efter att Iran tidigare i januari angripit militärbasen Ayn-al-Assad där amerikansk personal befann sig.
– Totalt har 34 personer drabbats av hjärnskakningar och TBI, säger Pentagons talesperson Jonathan Hoffman vid ett pressmöte på fredagen.
Omedlbart efter angreppet, uppgav USA:s president Donald Trump, att inga amerikanska soldater skadats eller dödats i samband med attacken.
I onsdags sade Trump att han ”hört att de har fått huvudvärk och några andra grejer”.
Det var natten mot den 8 januari som Iran angrep Ayn-al-Assad och ytterligare en militärbas i Erbil med ett dussintal raketer.
Det iranska angreppet var en hämnd för den iranske generalen Qassem Soleimanin död.
Qassem Soleimanin var chef för Revolutionsgardets specialstyrka Quds. Han dödades i en amerikansk drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad tidigt fredagen den 3 januari. Attacken skedde på order av Donald Trump.
Gå till toppen