Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coronaviruset stoppar filmpremiärer i Kina

Firandet av det kinesiska nyåret är traditionellt årets viktigaste tidpunkt för landets filmindustri. Nu ställs flera stora filmpremiärer in av rädsla för coronaviruset.

Biografer i Kina håller stängt och filmpremiärer ställs in på grund av coronaviruset. Arkivbild.Bild: Andy Wong/AP/TT
En rad filmer som skulle ha haft premiär på biografer i Kina i samband med landets nyårsfirande har ställts in som en följd av oro för smittospridning av coronaviruset.
Firandet av det kinesiska nyåret, en tid då många kineser reser hem till sina familjer, är traditionellt en av de absolut viktigaste för landets filmindustri, eftersom många passar på att gå på bio under ledigheten.
Beslutet att ställa in premiärerna gör även att filmerna inte kan gå i upp på biografer utanför Kina, då filmer som producerats i Kina inte visas utanför landets gränser innan den inhemska premiären, enligt kinesiska bestämmelser.
Några av helgens tänkta premiärer, som skjutits fram på obestämd tid, är filmer med de engelska titlarna ”Vanguard” – med Jackie Chan som dragplåster – ”Detective Chinatown 3” och ”Lost in Russia”. Den senare av de tre kommer, som en nödlösning, i stället ha premiär på internet till helgen.
Minst 26 personer har avlidit i det nya coronaviruset och antalet smittade ökar. Kinesiska myndigheter har fattat beslut om att vissa städer ska isoleras och trafik begränsas på flera håll. Samtidigt håller flera nöjesinstitutioner, exempelvis Disneyland i Shanghai och Cirque du Soleil i Hangzhou, stängt på obestämd tid.
Gå till toppen