Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Kön till trygghetsbostäder ska vara kvar

”Bostäder är i första hand en fråga för marknaden att lösa. Kommunen bygger inte bostäder”. Så säger Robert Wenglén, kommunalråd i Lomma gällande behovet av trygghetsbostäder för äldre (Sydsvenskan 13 januari). Beslutet att stryka kön till trygghetsbostäder från socialnämndens reglemente togs i kommunfullmäktige den 5 december 2019 efter lång debatt, där jag yrkade på att kön ska vara kvar. En debatt som jag för övrigt rekommenderar kommuninvånare att se på via kommunens webbplats.
Robert Wengléns uttalande ovan hänger jag upp mig på främst eftersom det är en subjektiv åsikt, men framstår i artikeln som ett faktum. För att ta billiga politiska poäng kan man tänka ”kommunen bygger inte bostäder, men vi bygger järnvägsstationer?” Men jag ska gå djupare in i frågan.
En kommun är högst ansvarig för att dess invånare har någonstans att bo. Kommunen kan använda såväl marknad som offentlig sektor för att bygga och hyra ut bostäder. Den borgerliga majoriteten i Lomma har ju i decennier lagt sitt största förtroende hos marknaden och har tron att marknaden löser allt. Att marknaden har lösningen äldreomsorg, att marknaden har lösningen för att driva badhus, att marknaden löser bostadsbrist. Men att, med den erfarenhet som Lomma kommun har privat äldreomsorg, tro att marknaden skulle lösa frågan om trygghetsbostäder som den barmhärtige samariten är mycket naivt. Och med all ärlighet misstänker jag inte att den borgerliga majoriteten tror att en privat entreprenör löser det heller, det är bara ett sätt att vifta bort kritiken och förpassa frågan till att inte få mer ljus på sig.
Marknaden sitter på lösningar. Det har socialdemokratin alltid haft insikten om. Men vi vet också att marknadens mekanismer fungerar efter lönsamhet, en lönsamhet som den inte ser hos ensamma människor som är över 70 år. Där behöver det offentliga gå in och täcka upp behovet som uppstår hos dessa individer. Kommunen kan visst det lösa bostadsfrågor, man till och med måste göra det. Kommunen ska bygga bostäder tillsammans med marknaden och på så sätt får vi en mångfald, med olika bostäder för de olika kommuninvånarnas behov. Det är en kommuns grundläggande uppdrag att se till att medborgarna har någonstans att bo.
Per Bengtsson Oppositionsråd (S) Lomma kommun
Gå till toppen