Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kustkommuner agerar efter stopp för sillfiske

Efter beslutet om fyra månaders stopp på sillfiske i Östersjön i sommar är måttet rågat. Det anser Sölvesborg, Karlskrona och Simrishamn som på fredagen höll krismöte för sin lokala fiskeindustri. – Hela bilden av kustsamhällena kommer att förändras, varnar Vesa Tschernij på Marint centrum i Simrishamn.

Karlskrona 2008: Fiskebåtar på rad vid Saltö. Hur kommer det se ut framöver?Bild: Leif R Jansson / TT
Den som spetsat in sig på sillamacka nere i hamnen i Simrishamn under Österlenturen i sommar lär få tänka om. Det ser nämligen inte ut att bli någon färsk sill från traktens fiskare, då allt sillfiske i Östersjön stoppas under fyra månader, enligt ett beslut av EU:s fiskeministrar.
Stoppet gäller allt fiske från skånska sydkusten upp till höjd med Öland.
Syftet är att skydda den hotade Östersjötorsken under lekperioden. Men det är ett beslut som sågats. Enligt kritikerna äger det stoppade fisket inte rum i torskens lekområde, och dessutom ger sillfisket många arbetstillfällen under sommaren.
Projektledare Vesa Tschernij på det kommunalt drivna Marint centrum känner oro för den lokala fiskeindustrin.
– Det som är så allvarligt är att det slår mot beredningsindustrin, de får ju permittera folk.
TT: Finns risk att jobb försvinner?
– Ja. Jag vet inte hur de ska hantera situationen under de fyra månaderna. Sommaren är en högsäsong och 40 procent av omsättningen kommer från sillamackorna.
På fredagen höll representanter från Simrishamns, Karlskronas och Sölvesborgs kommuner krismöte tillsammans med lokala fiskeföretagare.
Sölvesborgs näringslivschef Stefan Olofsson förklarar att ett fiskestopp berör runt åtta lokala fiskare samt drygt 15 lokala fiskeföretagare som bereder fisk och hanterar fångst.
– Jag tycker väldigt synd om våra fiskare. De gör ett kanonjobb men det är motgångar hela tiden, säger han till TT.
Om sillfiskestoppet blir verklighet med start redan nu i maj månad så krävs någon form av ersättning, anser han.
– Ja, det är åtminstone viktigt att hitta en ekonomisk lösning så att fisket kan leva vidare.
Krismötet resulterade i beslut att skicka en gemensam skrivelse till regeringen. Exakt vad den innehåller blir föremål för fortsatta diskussioner, förklarar Pia Holgersson, näringslivschef i Karlskrona.
– Vi kommer också att bearbeta våra EU-parlamentariker. De är väldigt viktiga för det är där besluten tas, säger hon.
Fakta

Fiskeförbud 2020

Varje år lämnar EU-kommissionen förslag på kommande års fiskemöjligheter i Östersjön. EU-kommissionens förslag för 2020 reglerar arterna torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta.

Förbud mot riktat torskfiske i öst innebär bland annat att riktat fiske av östlig torsk blir förbjudet, att fiskemöjligheterna av torsken i västra Östersjön minskas med 60 procent jämfört med 2019 samt att sillfisket i västra Östersjön minskas med 65 procent.

Under sommarmånaderna införs totalt fiskestopp i följande områden i Östersjön:

• ICES delområde 23 totalt fiskestopp 1 februari 31 mars

• ICES delområde 24 totalt fiskestopp den 1 juni -31 juli

• ICES delområde 25 och 26 (skånska sydkusten upp till höjd med Öland) totalt fiskestopp 1 maj-31 augusti

Källa: Havs- och Vattenmyndigheten

Gå till toppen