Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Ingegerd Åkesson

Ingegerd Åkesson, Östra Torn, har avlidit efter en längre tids sjukdom i en ålder av 74 år. Närmast anhöriga är maken Ingemar och döttrarna Therese och Annette med familjer.

Vi är många som under åren i Alnarps museiförenings styrelse har kunnat glädja oss åt att ha Ingegerd som arbetskamrat och vän i detta arbete. Det bud som dessvärre var väntat kom den sjunde januari. Ingegerd följde på slutet av sin sjukdomstid intresserat vårt museiarbete via telefon och hon försökte mota cancern så länge som möjligt. Hennes goda och balanserade humör hjälpte henne.
Ingegerd och undertecknad hade i många år ett helt enastående gott samarbete i Lantbruksmuseet. Det började med den raka frågan från Ingegerd Åkesson, då föreningen tillsammans med Torna–Harjagers Hushållsnämnd i Malmöhus Hushållningssällskap skulle påbörja insamlingsarbetet till en utställning med titeln ”Från jord till bord”: ”Behöver du hjälp?” Ett lika rakt, ja tack gärna, från min sida blev upptakten till att Ingegerds fina samarbetsförmåga kom både Museiföreningen och mig tillgodo.
Vi skapade så mycket tillsammans. Våra arbetsdagar som ibland var helt avsedda för hushållsutställningen startade oftast med att Ingegerd bjöd på medhavt termoskaffe. Vi trivdes och hade roligt tillsammans!
Hon var engagerad i skrivandet av skriften: ” Lantbruksmaskinerna och söndagssteken” och skrev inlevelsefullt ett kapitel om hur lantbrukarfamiljens lantbruk bedrevs på slutet av 1900-talet.
I styrelsearbetet var Ingegerd en klippa. Alla varierande uppgifter som Ingegerd utförde var välgenomtänkta alltifrån att göra monterutställningar till lantbruksmuseets 100-årsjubileum till dukade buffébord vid olika publika tillfällen. Det var stil på allt vad Ingegerd arrangerade. Hon åtog sig generöst att vara museivärd på Alnarps lantbruksmuseum såväl onsdagar som söndagar många gånger under vårt sommaröppethållande. Icke så sällan kunde hon på sitt positiva sätt berätta att hon hade läst på om olika lantbruksmaskiner eller museiredskap för att bättre placera dem i sin användning och sitt sammanhang om besökare ställde frågor.
Ingegerd stod bakom att vi i styrelsen fick upp ögonen för vad Arkivcentrum Syd i Lund kunde erbjuda en vanlig amatörforskare. Det var hennes beundransvärda förtjänst att hon lyfte kunskapen och intresset.
I förlängningen kom dessa arkivsökningar som både Ingegerd och maken Ingemar assisterade vid, att komplettera vår kunskap om Alnarps historia, vilken kom föreningens medlemmar tillgodo.
Vi sänder våra varma deltagande tankar till Ingegerds kära familj. Sorgen och saknaden i vår museiverksamhet på Alnarp är stor men vi känner också mycket stor tacksamhet över att vi fick ha Ingegerd mitt ibland oss, som god vän i detta arbete.
Föreningen ”Skånska lantbruksmuseet i Alnarp”
Barbro Henriksson
Gå till toppen