Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skarsgård: Sitter en osäker jävel där inne

Att få pris på filmfestivalen i Göteborg slår de flesta andra utmärkelser. Det menar Stellan Skarsgård, som nu tilldelas Nordic Honorary Dragon Award.

Stellan Skarsgård får ta emot hederspriset vid Göteborgs filmfestival. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Vid det här laget är han knappast ovan vid att tilldelas priser på olika festivaler. Men hjärtat klappar lite extra för just den här filmfestivalen.
– Göteborg är lite speciellt. Det är en fin festival där jag har haft mycket kul under åren. Det är coolt på ett sätt som göteborgarna i allmänhet är – rakt på sak.
Besöket i Göteborg blir kort för Stellan Skarsgård och hustrun Megan. Innan hemfärden till Stockholm på söndag ska han, vid sidan av att emot priset, medverka vid visningen av fyra filmer han har gjort, däribland ”Den enfaldige mördaren”, som blev det internationella genombrottet. Han ska också introducera den hyllade ”The painted bird”, som tävlade vid filmfestivalen i Venedig i höstas och där vann Fiprescipriset. Den var länge en av filmer som tippades bli Oscarsnominerad i kategorin bästa internationella film, men som inte nådde hela vägen fram.
– Det här med priser – det beror på hur jag reagerar. Reellt sätt betyder det inget, men man när man får dem är man ändå glad. Det sitter en liten osäker jävel där inne och gläds.
– Men med Göteborg är det speciellt. Jag tycker om den festivalen.
Hur ser han på alla andra festivaler han besöker?
– Cannes är jag inte så förtjust i. Det är för mycket business. Jag gillar Berlin, jag är väldigt förtjust i Telluride, jag gillar Venedig.
Som TT tidigare har berättat börjar i mars inspelningen av ”What remains”, ett drama som skrivits av Megan Everett Skarsgård. Inspelningen pågår i två månader i Sverige och i Finland. Nästa gång vi får se Stellan Skarsgård på vita duken är i vinter, då Denis Villeneuves hett emotsedda ”Dune” har premiär med honom och Rebecca Ferguson i ledande roller.
Fakta

Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgård föddes den 13 juni 1951.

Han slog igenom som tonåring i tv-serien "Bombi Bitt och jag" 1968.

Två år senare började han arbeta som teaterskådespelare, först på Stockholms stadsteater, sedan på Dramaten fram till 1988.

För sin roll i filmen "Den enfaldiga mördaren" 1982 fick han både en Guldbagge och utnämndes till bästa manlige skådespelare vid filmfestivalen i Berlin. På 1980-talet inleddes också Skarsgårds internationella filmkarriär med "Varats olidliga lätthet" 1988.

Han har medverkat i ett hundratal filmer genom åren, bland dem "Breaking the waves", "Mamma mia!" och "Thor". Han har dessutom utnämnts till hedersdoktor vid Lunds universitet. Hans insats i tv-serien "Chernobyl" har bland annat resulterat i priser på Golden Globe- och Critics Choice-galorna i år.

Gå till toppen