Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Munskydd slut på svenska apotek efter larmet

Apotek på flera håll i landet har slut på munskydd efter en kraftig uppgång i försäljningen under den senaste veckan. Apoteket AB förklarar den ökade efterfrågan med utbrottet av coronaviruset i Kina – men produkten ger inget effektivt skydd mot luftburna virus.

Passagerar med munskydd på Manilas flygplats på Filippinerna.Bild: Aaron Favila
En genomsnittlig dag säljs omkring 20-40 förpackningar, men den senaste veckan har försäljningen skjutit i höjden. I torsdags såldes runt 550 förpackningar, och till slut tog munskydden slut i e-handeln och på flera av den statliga kedjans apotek runt om i landet, enligt Apotekets pressansvarige Magnus Frisk.
– I samband med att rapporteringen om coronaviruset har ökat så har också försäljningen ökat rejält, det är min uppfattning att det finns ett samband, säger Frisk.
Munskydden utgör dock inget effektivt skydd för den som vill undvika att smittas av luftburna virus som det aktuella coronaviruset 2019-nCoV. Apoteken satsar på att informera om produktens syfte och begränsningar, snarare än att avråda från att köpa munskydd i onödan.
– Munskydden är inte avsedda för att skydda mot luftburet virus, utan för att du som använder dem inte ska smitta en annan person. De tillverkas för att användas av exempelvis tandläkare eller för att det inte ska komma partiklar ur munnen på den som lägger om ett sår, säger Frisk.
Munskydd används bland annat till att hindra partiklar från att lämna munnen, men är alltså inget effektivt skydd mot luftburna virus som coronaviruset. Arkivbild.Bild: Tore Meek/NTB scanpix/TT
Gå till toppen