Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Psykolog som startat nätverk för vänskap

Psykologen Birgitta Ahltorp menar att livet har tre perioder, först 30 år för att lära, sedan 30 år för att kämpa och slutligen 30 år för att bli vis. Själv har hon just nått halvvägs in i den tredje och ser fram emot att förstå vad allt handlar om.

För Birgitta Ahltorp blir vänskap allt viktigare ju äldre hon blir. För några år sedan startade hon därför Alla vänners dag.Bild: Ulf Sundberg
Birgitta Ahltorp är född i Lund och det var först när hon som skolflicka flyttade till Kalmar som hon förstod att dialekter kan skilja sig åt.
– Mina barnflickor hade lärt mig redig skånska så när jag kom till Kalmar förstod jag inte vad de sa och de hade svårt att förstå mig, förklarar hon.
Därför bytte hon dialekt till den variant av riksvenska hon talar idag som i sin tur ger henne ett annat bemötande.
– Om jag någon gång frågar om vägen här i Malmö så tror folk att jag är stockholmare och börjar förklara vägen väldigt noggrant, säger hon med ett skratt.
Som nybakad student flyttade hon tillbaka till Lund och universitetet för att läsa sociologi och så småningom psykologi.
– Men först läste jag franska. Hade jag vetat hur det var hade jag hellre suttit vid ett cafébord i Paris under det året och lärt mig minst lika mycket.
Som psykolog och psykoterapeut hamnade hon sedan på konsultbolaget Albatross i Lund.
– Det var mest ekonomer där men de ville ha in mig för att visa sin bredd och kunna göra skäl för vingbredden i namnet, konstaterar hon.
På Albatross fick hon arbeta med människor som friställts vid Öresundsvarvets nedläggning och kom att intressera sig för samspelet mellan chefer och anställda.
– Jag lät cheferna fylla i en enkät och om hur de trodde att de var och sedan fick medarbetarna fylla i en liknande enkät. Det var många chefer som fick sig en tankeställare.
Samtidigt som hon arbetat som organisationskonsult har hon även skrivit böcker om ledarskap, teamarbete och kommunikation, varav boken Rollmedvetet ledarskap vunnit ett fint fackbokspris.
– Men nu blir det inga fler böcker i den genren. Jag ska istället ägna mig åt fritt skrivande och förhoppningsvis blir det en roman, förklarar hon.
Kanske handlar den om vänskap, ett ämne som intresserar Birgitta mycket?
– Jag har landat i att vänskap är väldigt viktigt. I synnerhet när man blir äldre. Man är ofta slarvig med vänskap när man är yngre men det handlar inte bara om att bjuda upp och bjuda in. Man måste även bjuda till för att vänskapen ska hålla. Man kan inte bara sitta och vänta på att bli uppbjuden.
Följaktligen har hon startat flera vänskapsnätverk och håller liv i dem på olika sätt.
– Vi har ett nätverk som kallas Europas Döttrar där vi träffas och lyssnar på olika föreläsare och det märks att det är uppskattat hos alla. Idag har vi kö för att bli medlem. Dessutom initierade jag Alla vänners dag den 5 juni för att uppmuntra till vänskap.
Nu har hon börjat fundera på hur den växande otryggheten i samhället ska mötas och landar återigen i gemenskap.
– Jag tänkte att man kanske kan gå samman kvartersvis och på något sätt reda ut vad som händer om det blir kris. Hur får vi vatten och ström, var finns eventuella skyddsrum någonstans och så vidare. Det behöver inte handla om när kriget kommer men det är alltid bra att vara förberedd för att minska oron. Dessutom möter man nya vänner, förklarar hon.
– Det är lätt att landa i sin egen bekvämlighet istället för att fortsätta vara nyfiken. Dessutom bör man gripa alla tillfällen som dyker upp i flykten.
Det låter som ett bra sätt att bli vis.

Birgitta Ahltorp

Gör: Psykolog, organisationskonsult och författare.
Ålder: 75 år.
Bor: I Malmö.
Familj: Sambon Lennart Olsson.
Gå till toppen