Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andades in giftgas efter läcka på massafabrik

Åtta personer utsattes för den extremt giftiga gasen svavelväte i samband med en läcka i massafabriken Aspa Bruk utanför Askersund. Fyra fördes till sjukhus, en allvarligt skadad.

Räddningstjänst på plats vid gasutsläppet vid Aspa bruk.Bild: Jeppe Gustafsson/TT
Olyckan inträffade på söndagsförmiddagen då svavelväte läckte ut vid ett underhållsarbete på ett gassystem på massabruket i Olshammar, i södra Närke.
– Man tar bort vatten ur svartlut för att kunna elda den i en särskild panna. I den här anläggningen går gaser som tas om hand via ett uppsamlingssystem och transporteras till förbränning. Det är kring gassystemet som någonting har hänt. Exakt vad vet vi inte, säger Michael Berggren, platschef på bruket.
Åtta anställda andades in giftgasen. Fyra skadades och fördes till sjukhus med ambulans. En av dem är allvarligt men för närvarande inte livshotande skadad, enligt akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro.
– Vi hoppas att den som är allvarligt påverkad repar sig och kvicknar till. De andra är inne för observation och kring deras hälsa känner jag mig betydligt behagligare, säger Michael Berggren.
Olyckan inträffade trots att säkerhetsåtgärder vidtagits, enligt platschefen.
– Innan man gör ingrepp sker vädring och mätning. Gashalten hade mätts upp och då var det en godkänd halt, säger Michael Berggren.
Gaslarmet gick vid 10.30-tiden och fabriken utrymdes, men läckaget fortsatte fram till 14-tiden då man lyckades få stopp på produktionen.
Boende i området uppmanades på söndagen att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.
Polisen utreder nu om miljöbrott eller arbetsmiljöbrott har begåtts i samband med läckan och en åklagare har kopplats till förundersökningen. När fabriken är sanerad och säker att vistas i ska delen där olyckan inträffade spärras av för en brottsplatsundersökning, enligt polisen.
Fakta

Svavelväte

Svavelväte är en färglös, mycket giftig gas som uppstår i processen vid papperstillverkning. Gasen är lika giftig och farlig som vätecyanid. Gasens starka lukt märks redan vid halter på 0,02 ppm (miljondelar) och är irriterande redan vid mycket små halter.

Men giftigheten är lömsk eftersom exponering för svavelväte snabbt avtrubbar luktsinnet, så att förgiftade personer inte längre märker dess karakteristiska doft innan farliga halter nås.

Gasen är tyngre än luft och lägger sig vid marken vid utsläpp.

En person som utsätts för svavelväte drabbas i lättare fall av huvudvärk, oro, illamående och kräkningar.

Vid allvarligare exponering påverkas medvetandet och man kan hamna i koma, krampa och drabbas av andnings- och cirkulationssvikt.

Hög koncentration ger medvetslöshet och död redan efter ett par andetag.

Källa: NE och Giftinformationscentralen

Gå till toppen