Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Kvinnors våld mot män är kvinnors våld.

Mans våld mot kvinna.Bild: Claudio Bresciani / TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
När en man slår en kvinna i en nära relation är det ett exempel på mäns våld mot kvinnor. Det är så självklart att det inte behöver påpekas.
Men när en kvinna slår sin partner, oavsett om partnern är man eller kvinna, är även det enligt Jämställdhetsmyndigheten, Jämy, ett exempel på mäns våld mot kvinnor. Och när män slår andra män i homosexuella parrelationer är även det mäns våld mot kvinnor.
På samma sätt blir hedersrelaterat våld och förtryck ett uttryck för mäns våld mot kvinnor även om det utövas av kvinnor mot deras söner.
Detta framgår av handboken Inget att vänta på från Jämy, avsedd att vara ett stöd för alla som är engagerade i våldsförebyggande arbete.
Mäns våld mot kvinnor är enligt Jämy ett "paraplybegrepp", som tycks omfatta de flesta former av våld – utom möjligen det våld som utövas inom ramen för statens våldsmonopol.
Och det som är självklart på det individuella planet, att en kvinna som slår en man är förövare och den slagne mannen ett offer, förvandlas på det strukturella planet till något helt annat, närmast motsatsen.
Blir därmed den så kallade Arbogakvinnans mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma – som hon 2018 dömdes till livstids fängelse för – en del av mäns våld mot kvinnor?
Det är svårt att dra någon annan slutsats, även om det framstår som bisarrt.
Från Jämys sida framhålls att detta inte är något myndigheten hittat på utan en av grunderna i svensk jämställdhetspolitik.
Desto värre.
I handboken betonas inte oväntat vikten av "genusvetenskapliga perspektiv på våld". Men detta är inte vetenskap. Detta är inte sanning. Detta är ideologi och politik förklädd till sanning.
Att män som grupp utövar betydligt mer våld än kvinnor behöver inte diskuteras, inte heller att det våld män utövar i nära relationer är grövre än kvinnors våld. Men föreställningen att i stort sett allt våld i nära relationer utövas av män stämmer inte.
Forskningen på området är inte entydig men i den statliga utredningen Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) noteras att "studier visar att män och kvinnor utövar ungefär lika mycket våld i nära relation, vid jämförelse av enskilda fysiska våldshändelser".
Jämy utgår från en maktanalys där individerna är i det närmaste maktlösa offer för patriarkala strukturer. Eftersom män som grupp har mer makt än kvinnor som grupp är ansvaret för våldet i samhället deras, oavsett vem våldet utövas av och vem som är offer.
Det är en hållning som utmanar den rimliga hållningen att alla – också kvinnor – är ansvariga för sina handlingar, att de har ett eget val, en egen fri vilja.
Sverige är inte jämställt. Mycket återstår att göra. Men Sverige är så pass jämställt att detta sätt att resonera framstår som absurt.
Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter inom alla områden i livet. Det är den definition även Jämy använder.
Hur det går ihop med att kvinnor kollektivt ansvarsbefrias och män kollektivt skuldbeläggs är oklart.
Gå till toppen