Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Två misstänkta fall av coronavirus i Skåne

Två personer som vårdas för luftvägsbesvär vid Sus i Malmö har testats för bland annat coronavirus. Provsvaret väntas komma under måndagen. Sedan tidigare har två misstänkta fall avskrivits i Skåne.

Provtagning. Arkivbild från ett sjukhus i Oslo.

Bild: Berit Roald

Annons

– Vi är väldigt frikostiga med att ta prover på folk som har varit och rest i Kina och som kommer hem med luftvägssymptom. Det har vi varit ganska generösa med, även om man inte har varit i den heta zonen, Wuhan, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

De två personer som nu har testats hålls isolerade på Sus i Malmö, precis som vid många andra fall av misstänkt smittsam sjukdom. De två personerna testas även för bland annat förkylningsvirus och influensa.

– Isoleringsvård använder man till exempel vid vinterkräksjuka, om någon vårdas på sjukhus för det. Isoleringsvård är en rutinåtgärd vid misstanke om smittosam sjukdom. Så hanterar vi nu de här båda fallen, säger Eva Gustafsson.

Annons

Sedan tidigare har ett antal misstänkta fall av coronaviruset uppdagats i Sverige – men inget prov har visat att någon burit på smittan, har Dagens Nyheter tidigare rapporterat.

Annons

Bland annat har två andra patienter testats för viruset i Skåne, men dessa prov var negativa.

Har man varit i en riskzon för att smittas, till exempel i Wuhan i Kina, och inom två veckor från att ha kommit åter till Sverige insjuknar med luftvägsinfektion ska man ta kontakt med vården.

– Men då ska man ringa 1177. Det är ingen bra idé att gå och sätta sig i ett väntrum. 1177 guidar en vidare in i vården och förvarnar vården och ser till att man kommer in på ett undersökningsrum direkt utan att träffa andra, säger Eva Gustafsson.

Precis som vid många andra sjukdomar är det bästa sättet att skydda sig att tvätta händerna, då virus ofta smittar via fingrar som man pillar i ögon och näsa med.

– Det är precis samma typ av hygienrutiner som vid influensa eller andra förkylningar.

Finns det någon anledning för allmänheten i Sverige att vara orolig för coronaviruset?

– I nuläget finns det ingen anledning till oro, säger Eva Gustafsson.

Folkhälsomyndigheten bedömer risken att bli smittad i Sverige som mycket låg.

Fakta

Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Text: TT.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy