Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Provsvaren klara – inget coronavirus på Sus i Malmö

De två patienter som kom in till Sus i Malmö med misstänkt coronasmitta har nu fått sina provsvar. Ingen av dem är drabbad av viruset som just nu sprids i östra Kina. Båda har varit isolerade i väntan på provsvar.

Text

Bild: Berit Roald

Annons

Under söndagskvällen rapporterade Sydsvenskan om de två patienter som testats för coronavirus på Sus i Malmö. Nu kommer lugnande besked.

– Vi följde de väl inarbetade rutiner vi har vid fall av det här slaget. Patienterna var isolerade och prover skickades för analys. Resultaten visade att det inte rörde sig om coronavirus, säger Birgitta Holmgren, biträdande smittskyddsläkare, Region Skåne

Annons

Enligt Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, är sjukvården "frikostig" med att ta prover på personer som utvecklar luftvägsbesvär efter att ha rest i Kina.

Annons

Sedan tidigare har två personer i Skåne testats negativt för den nyligen upptäckta versionen av coronavirus. Svenska UD avråder sedan ett dygn tillbaka från resor till de drabbade områdena i Kina

Forskare arbetar just nu med att ta reda på mer om coronaviruset. Senaste uppgifterna från Världshälsoorganisationen (WHO) talar om en inkubationstid på två till tio dagar.

I Östra Kina, med elvamiljonersstaden Wuhan som epicentrum, beskrivs smittspridningen viruset som utom kontroll. Närmare 3000 människor, de flesta i Kina, har smittats och 80 har dött.

Wuhan och närliggande städer, med sammanlagt tiotals miljoner invånare, har satts i karantän i ett försök att hindra vidare spridning av smittan. I Europa har hittills tre fall konstaterats i Frankrike.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan