Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elvaåring räddade flicka från smugglare

Carolyn Malsawmtluangi räddade en mindre flicka från en människosmugglare. Elvaåringen prisas för sitt mod, och ska nu hyllas som exempel för att lära indiska barn farorna.

Priset delades ut i samband med storhelgen republikdagen i Indien. Bild från högtidlighållandet i en skola i Bombay – barnen på bilden har inte direkt med artikeln att göra.Bild: Rafiq Maqbool/AP/TT
Det var i juni förra året som Carolyn Malsawmtluangi spelade volleyboll i delstaten Mizoram, och då fattade misstankar mot vad som först verkade vara en mor och dotter. Efter att ha pratat med dem förstod hon att kvinnan var människosmugglare. Carolyn Malsawmtluangi tog tag i den sjuåriga flickan och flydde – trots att smugglaren kastade sten efter dem.
– Om Carolyn inte hade ingripit hade människosmugglaren försvunnit med den lilla flickan, säger Khawlhrinj Lalhlupuii vid Mizorams barnavårdsmyndigheter.
Tusentals barn rövas bort i Indien varje år, och hamnar ofta i olika former av slaveri i storstäderna.
Carolyn Malsawmtluangi fick nyligen ett statligt pris för att ha ”visat exemplariskt mod”. Och fallet är så inspirerande att hon nu får huvudroll i en informationskampanj, där unga i Indien ska upplysas om riskerna med att låta sig lockas av fagra löften om en bättre tillvaro på annan ort.
– Vi är väldigt stolta och glada, säger elvaåringens mor Lalsangzeli.
– Hela byn ska fira min modiga dotter.
Gå till toppen