Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om mäns våld mot kvinnor, kärnkraft och ordens valör.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Fel slutsats om kvinnors våld.
Ledarredaktionen drar i sin text (26/1) om den våldsförebyggande handboken Inget att vänta på, slutsatsen att kvinnor kollektivt ansvarsbefrias och män kollektivt skuldbeläggs. Slutsatsen har dock ingen grund i hur Sveriges myndigheter fungerar. Varje människa ansvarar för sina egna handlingar.
Begreppet mäns våld mot kvinnor används sedan länge i den svenska jämställdhetspolitiken för att sammanfatta ett verksamhetsområde som bland annat innehåller våld i nära relationer, sexualbrott och hedersrelaterat våld och förtryck. Jämställdhetsmyndigheten är som alla andra statliga myndigheter underställd regeringen och har en rad uppdrag kopplade till En nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin är ett av de politiskt beslutade dokument som definierar området. Där står att våld som ”huvudsakligen, men inte uteslutande” utövas av män mot kvinnor omfattas av strategin. Där står också uttryckligen att insatserna även ska motverka de fall då män blir utsatta för våld respektive då kvinnor utövar våld.
Vi förstår att det kan låta något bakvänt att arbetet mot ”mäns våld mot kvinnor” också kan täcka in fall när kvinnor utövar våld mot män eller när våld förekommer i samkönade relationer. Olika ämnesområden har inte sällan en terminologi som kan behöva en förklaring för den som är ovan vid begreppen. Jämställdhetsmyndigheten använder det sedan länge etablerade sättet att beskriva området.
Berit Jernberg
Avdelningschef, Jämställdhetsmyndigheten
Som om Fukushima aldrig hänt.
Tobias Lindberg förespråkar i en ledare (16/1) att hålla liv i redan stängda kärnkraftverk. Som om det inte vore nog att de är föråldrade, att produktion av bränsle kan förbruka mer energi än en reaktor genererar under hela sin livstid, att det är billigare att investera i förnybar energi än att hålla gamla reaktorer igång, att inte ens analytiker som i princip är för kärnkraft längre ser en framtid för den. Och som om Fukushima aldrig hade hänt.
Kanske blir det lättare att förstå om vi leker med tanken att det hade hänt här.
Idag är ett område motsvarande 400 kvadratkilometer fortfarande förbjudet område i Fukushima. En motsvarande zon i Skåne hade gissningsvis omfattat Kävlinge, Löddeköpinge, Lomma och Lund. År 2016 beräknades kostnaden för Fukushimakatastrofen till 1 800 miljarder SEK. Vad hade den kostat Skåne? Sannolikheten att det skulle hända är så liten att den är försumbar. Det var den i Fukushima också. Fram till den 11 mars 2011.
Catarina Brown

S, orden och makten.
Under min tid som journalist på tidningen Norra Skåne i Hässleholm drog chefredaktören på 80-och 90-talet, Axel Wahlquist, ofta igång debatter kring ordens eller uttryckens valörer. Jag tänker på de debatterna när jag läser Heidi Avellans krönika (25/1) om oppositionens behov av att hela tiden vara mer emot något än för. "Januariavtalet gav inte det bästa regeringsunderlaget. Men där och då det enda rimliga – och ur liberal synvinkel inte så tokigt", skriver hon: "Det är priset som S får betala för makten".
Men avtalet är ju en kompromiss byggd på att Stefan Löfven (S) fick förtroendet att bilda regering utan egen majoritet. Löfvens ambitioner var, helt logiskt, att få igenom så mycket S-politik som möjligt. Så varför just ordet "makt" för S men "inte så tokigt" för de liberala partierna? Heidi Avellan kunde mycket väl skriva: "Det är priset som S får betala för att få bilda regering med ett begränsat S-innehåll". Som sagt, ordets valörer spelar roll.
Per Strandell
SVAR: Exakt, ord är viktiga. Januariavtalet är inte så tokigt ur liberal synvinkel, för det omfattar mycket liberal politik. Inte drömmen för S, men priset för regeringsmakten. Ja, just makt är vad som avses. Därav ordvalet.
Heidi Avellan
Gå till toppen