Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ökat krav på hållbarhetsarbete bland börsbolag

Klimat och hållbarhet. Det var temat när den skånska mötesarenan Financial Meetings Øresund på måndagen bjöd in till en kapitalmarknadsfrukost i Malmö. Ämnet väckte diskussioner om behovet av en mer standardiserad redovisning kring hållbara investeringar bland börsbolag.

Från vänster: Emma Inre, Ulrika Renstad, Annika Winsth och Ulrika Hasselgren diskuterade hållbarhetsarbete bland börsbolag vid Financial Meeting Øresunds frukostseminarium i Malmö på måndagen.Bild: Roger Nellsjö
Globala klimat- och miljöutmaningar är några av vår tids största ödesfrågor. Mot den bakgrunden lyfte den skånska mötesarenan Financial Meetings Øresund de svenska börsbolagens roll i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle, vid ett välbesökt seminarium i kongresscentret Malmö Live.
Med rubriken ”Hållbart bolag garanterar hållbar investering?” höll Emma Inre, hållbarhetschef på Mannheimer Swartling i taktpinnen för ett panelsamtal med Nordeas chefsekonom Annika Winsth, Danske banks globala hållbarhetschef Ulrika Hasselgren samt Ulrika Renstad, affärsutvecklingschef på Nasdaq Nordic.
Emma Ihhre ledde panelsamtalet om hållbara investeringar. I förgrunden syns ryggtavlan på Pontus Herin från Dagens industri som är ny mediepartner till mötesarenan Financial Meetings Øresund.Bild: Roger Nellsjö
– Man kan göra mer för att åstadkomma förändring än att lyfta signalvärden kring plastsugrör, plastpåsar och elcyklar, sa Annika Winsth och gav sin syn på politikens möjligheter att göra skillnad:
– Det är näringslivet som driver utvecklingen, inte politiken. Här borde politiker i större utsträckning luta sig mot expertis inom näringslivet, för att ringa in de styrmedel som krävs för att driva kapitalmarknaden mot ett djupare hållbarhetsarbete.
Ulrika Hasselgren pekade på det allt mer vidgade hållbarhetsbegreppet, som omfattar en mängd beståndsdelar med olika uttryck kring hållbarhet.
– Det här måste landa i någon form av kompass som vi lättare kan förhålla oss till. Som kapitalförvaltare är det jätteviktigt för oss att vi kan ge våra kunder tydligare information om bolagens hållbara investeringar, sa Ulrika Hasselgren.
Idag ställs det inga direkta hållbarhetskrav bland börsbolagen på Nasdaq Nordics handelsplattformar. Istället har börsen tagit fram en guide med vägledande underlag till bolag som vill bättra på sitt hållbarhetsarbete.
– Vi har jobbat med de här frågorna i tiotalet år. Men det stora arbetet ligger hos respektive bolag som själva får jobba in det som man vill ha med i sin affärsmodell, sa Ulrika Renstad som menade att börsbolagen har stor anledning att anamma rekommendationerna i Nasdaqs guide:
– Framöver kommer investerarna att ställa högre hållbarhetskrav på publika bolag.
För Annika Winsth var det andra gången under förmiddagen som hon tog plats på scenen. I en tidigare programpunkt intervjuades hon av Pontus Herin, reporter och programledare på Dagens Industri som är nybliven mediepartner till Financial Meetings Øresund.
Den diskussionen tog fasta på stora världspolitiska händelser med kommande utmaningar för Sverige och den internationella ekonomin. Bland annat USA-Iran-krisen, och den nyligen tecknade första delen i handelsavtalet mellan USA och Kina.
– Många går på tårna och det kommer att bli fortsatt skakigt med ländernas fortsatta förhandlingar, sa Annika Winsth som trots allt inte ser några djupare svackor framför sig, åtminstone inte på kort sikt.
Hon menade att USA:s president, Donald Trump, har siktet inställt på att vinna höstens presidentval och att han således fram till dess är mån om att konjunkturen och aktiemarknaden håller sig lugna.
Samtidigt tonade Annika Winsth ner risken med utbrotten av det nya Coronoviruset, som hittills har lett till en snabb ökning av antalet smittade människor i framför allt Kina:
– Den här typen av virusutbrott påverkar sällan finansmarknaden.
Gå till toppen