Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi som har flytt tvingas göra ett omöjligt val – ändra reglerna istället

Kriget i Syrien pågår fortfarande långt efter att regimen utropade sin seger. En stor del av Aleppo ligger i ruiner.Bild: Hassan Ammar
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Samtliga nyanlända bör ha lika rätt till ett främlingspass. I dagsläget är möjligheterna att få ett främlingspass begränsade. Det är endast personer som av Migrationsverket fått ett uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl som kan få främlingspass. Personer som fått beslut om uppehållstillstånd, men där det inte är grundat på skyddsskäl, har ingen rätt till ett främlingspass. Visst låter det logiskt och rättvist? Men verkligheten ser annorlunda ut.
I slutet av 2015 kom jag till Sverige från Syrien. Kriget var då som värst. Miljontals människor var på flykt. En del människor tvingades lämna sina familjer bakom sig och andra splittrades under själva flykten. Återförening var inget jag då tänkte på. Det viktigaste var att ta sig till säkerheten. Det som väntade efter den där säkerheten jag sökt mig till var ingen dans på rosor. Ett helt nytt liv väntade, en start från noll. Det handlade om att skaffa sig tak över huvudet, även om Migrationsverket ordnade tillfälliga boenden. Ett nytt språk skulle studeras in, vänskapsband skulle skapas och familjer bildas. Men målet för oss alla var att integreras och arbeta i det nya landet.
Som många andra syriska familjer splittrades min egen familj och spreds ut i olika länder både i Europa och i de syriska grannländerna. Andra familjer har det värre. Det handlar om barn och föräldrar som tvingas vara ifrån varandra i flera år. De flesta som flyr till Sverige från kriget i Syrien har ingen rätt till ett främlingspass. På Migrationsverkets hemsida finns information om vilka som har rätt till ett främlingspass och vilka som inte har och så här ser den ut:
”Du som inte har något pass, och som inte har möjlighet att få ett, kan i vissa fall få ett främlingspass av Migrationsverket. Det gäller till exempel dig som har fått ett uppehållstillstånd i Sverige på grund av att du har skyddsskäl gentemot myndigheterna i ditt hemland och därför inte kan vända dig dit för att få ett pass. Om du har fått uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl som saknar koppling till myndigheter i hemlandet, till exempel hedersproblematik, naturkatastrofer eller det allmänna läget i hemlandet, ska du kontakta hemlandets myndigheter för att få ett pass”.
Kriget i Syrien är inne på sitt nionde år. Människor är än idag på flykt. De som redan flytt försöker nu smälta in i de samhällen de hamnat i. Men behovet av att få återförenas med sina familjer är stort och kan bidra till att de här människorna kan fortsätta kämpa med sina nya liv i det främmande landet de hamnat i. Men tyvärr så läggs ingen större vikt på det här ämnet. Det är endast vi flyktingar som ensamma lider av detta. Utan ett pass kan vi inte lämna landet för att få träffa våra familjer, eller ens ta en semester tillsammans med våra barn, som fått uppleva ett fruktansvärt krig. Syriska medborgare har idag rätt att få ett pass från syriska myndigheter, vare sig de är med eller emot den syriska regeringen. Men det är ingen enkel process, varken ekonomiskt, mänskligt eller moraliskt.
Först och främst ekonomiskt, så kostar ett sådant pass 7 500 kronor! Det är en kostnad som är orimlig för en flykting vars ekonomi inte är stabil. Tänk er då en hel familj som behöver pass!
Rent mänskligt vet vi ju alla var dessa pengar man betalar till passen tar vägen. De går till de syriska myndigheterna och vidare till den syriska staten, som behöver alla världens pengar för att fortsätta sitt kallblodiga krig mot sina egna medborgare – medborgare som önskar frihet och demokrati, en helt vanlig mänsklig rättighet.
Moraliskt sett är det som ett inre krig vi får gå igenom; ett dilemma där vi ska välja mellan att vara utan den egna familjen i några år till, att fortsätta känna sig mentalt fängslad, eller bidra med pengar till pass, pengar som sedan används till att fler av ens egna landsmän och till och med egna familjemedlemmar som är kvar i Syrien dödas.
Det är dags för svenska myndigheter att införa en ändring av utlänningslagarna, lika rättighet till främlingspass bör införas! Jag är en av många som tvingades välja. Jag valde att betala för ett pass hos de syriska myndigheterna och betalade en hög summa. Jag har nu gett mitt bidrag till att fler mördas och jag är inte ensam om det heller. Svenska myndigheter bär också på ansvaret. Min saknad efter min familj och mina föräldrar vann min inre kamp.
Madyan Mahmoud Flykting från Syrien
Gå till toppen