Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

88-åring får rätt till vårdboende – Staffanstorps kommun får bakläxa

En 88-årig kvinna i Staffanstorp får rätt att flytta till särskilt boende. Trots att Staffanstorps kommun har sagt nej. Förvaltningsrätten motiverar beslutet med att kvinnan ska få en ”skälig levnadsnivå” skriver de i domen.

Kvinnan är helt beroende av hemtjänsten och sina barn, ensamheten tär på henne förklarar hon i överklagan. Arkivbild.Bild: Johan Persson
Snart 90 år gammal, i stort sett blind, ostadig, orolig, ledsen och ensam räcker inte för att få flytta till vårdboende enligt Staffanstorps kommun. De nekade kvinnan plats på särskilt boende.
Staffanstorps kommun ger i dag kvinnan hjälp i hemmet och menar att behovet av omvårdnad och sociala insatser kan tillgodoses där. Genom utökad hemtjänst med fler besök per dag skulle hon kunna få hjälp även med måltider, dusch och aktiviteter uppger kommunen.
Men kvinnan vill inte ha fler besök personer från hemtjänsten då hon ser inte vem som kommer utan får försöka känna igen röster. Hon är helt beroende av hemtjänsten och sina barn, ensamheten tär på henne förklarar hon i överklagan.
Förvaltningsrätten går på kvinnans linje. Även sociala och psykologiska faktorer måste beaktas skriver de i sin dom. Det, och hennes höga ålder och hälsotillstånd, gör att förvaltningsrätten bedömer att hon har rätt till särskilt boende för att uppnå en ”skälig levnadsnivå”.
Staffanstorps kommun har ännu inte beslutat hur de ska gå vidare eller om de kommer att överklaga beslutet.
– Jag kan inte kommentera beslutet förrän jag läst domen. Det här är individuella bedömningar och vi kommer att titta på domen och allt underlag, säger Birgitta Heyle- Wiahl (M), ordförande i Staffanstorps omsorgsnämnd.
Hon vet ännu inte vad beslutet får för konsekvenser för framtida bedömningar.
Gå till toppen