Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första artisterna klara för Intonal i Malmö

Japanska kultslagverkaren Midori Takada, kanadensiske Ian William Craig som gör musik med trasiga bandspelare samt nya samarbetet mellan Sebastian Mullaert och Subchamber Ensmble. Det är några av inslagen när den experimentella musikfestivalen Intonal i Malmö nu släpper första delen av sitt program.

Midori Takada, SØS Gunver Ryberg och Ian William Craig är tre av artisterna som besöker årets Intonal.Bild: Inkonst
För sjätte gången ska den elektroniska och experimentella musikfestivalen Intonal fylla främst Inkonst, men även andra scener i Malmö med ljudkonst från hela världen.
Och medan andra festivaler satsar på att hitta de mest publikdragande namnen väljer Intonal de mest spetsiga och annorlunda bokningarna. När Intonal nu presenterar årets första artistsläpp beskriver de hur festivalen fungerar som en fristad för ”allsköns original och excentriker”.
”Vi kommer fortsätta göra vår grej. Att med envishet fortsätta utsätta vår stad för nya röster och uttryck. ’Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig alls, men jag bara älskade det!’, är den bästa recensionen som Intonal någonsin fått. Och det där får vi varje år, i olika varianter”, står det i Intonals pressmeddelande.
Japanska slagverkaren och kompositören Midori Takada har blivit något av en kultfigur inom musikvärlden tack vare musiken hon släppte på 80-talet. 2018 släppte hon sin första skiva på nästan tjugo år och nu är hon ett av huvudnamnen på vårens Intonal. Dit kommer även den kanadensiska musikern Ian William Craig som gör musik med hjälp av trasiga bandspelare, brittiske producenten John T Gast, danska ljudkonstnären SØS Gunver Ryberg, brittiska slagverkaren TSVI, London-duon Tomaga, danska Selvhenter och många fler.
Dessutom bjuder Intonal på en världspremiär när skånska technokungen Sebastian Mullaert gör ett samarbete med Malmöbaserade Subchamber Ensmble som grundats av filmkompositören Nathan Larson och cellisten Gerda Holmqvist. Tillsammans ska de skapa verket ”Natthall” i konsertsalen på Malmö Live den 25 april. Verket bygger på en teknologi där Subchamber Esmble under konsertens gång blir ”matade med digitala partiturer från Mullaert som han skapar genom improvisationer med musikstyckenas huvudteman. Signalerna från solisterna går sedan tillbaka till Mullaert som omskapar dem i sin speciellt framtagna live-rigg”.
Intonal äger rum den 23–26 april och hela artistlistan offentliggörs den 17 mars.
Gå till toppen