Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mamma krävs på tre miljoner kronor – fuskade med assistansersättning

Hon fick assistansersättning för en av sina döttrar – men pengarna gick inte till assistans. Nu ska mamman betala tillbaka tre miljoner till Försäkringskassan.

Bild: Hasse Holmberg
Under tre år och fyra månader uppbar mamman assistansersättning för sin dotter. Hon har varit registrerad som så kallad egen arbetsgivare och har därmed själv tagit emot assistansersättningen och sedan anställt assistenter till dottern.
Försäkringskassan pekar dock på att fyra assistenter som varit anställda för att hjälpa dottern har rapporterat att de arbetat fast de inte gjort det. Mamman har därmed tagit emot assistansersättning som inte använts för assistans eller kostnader för personliga assistenter för flickan. Försäkringskassan har felaktigt betalat ut 3 188 020 kronor till mamman, pengar som hon nu döms av Malmö tingsrätt att betala tillbaka.
En av assistenterna har studerat heltid utan ogiltig frånvaro och har haft studiehjälp under perioden. Försäkringskassan anser det orimligt att han skulle ha kunnat förena heltidsstudier med såpass omfattande arbete som han rapporterat in.
Efter att utredningen om mammans assistansersättning rullat igång blir Skatteverket intresserade och börjar undersöka flera assistenter som ska arbeta för henne. Tre av dem visar sig inte ha någon taxerad inkomst från assistentarbete alls under den aktuella tiden på drygt tre år, den fjärde assistenten har under ett av åren en bruttoinkomst på knappt 10 000 kronor.
Tingsrättens beslut skedde i form av tredskodoom – Försäkringskassan har stämt mamman, men hon har inte svarat tingsrätten. Det innebär att tingsrätten kan bifalla Försäkringskassans talan. Mamman ska utöver de tre miljoner kronorna även betala Försäkringskassans rättegångskostnader.
Gå till toppen