Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Om detta må ni tiga.

Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia.Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det var ett besynnerligt samtal som utspann sig i Aktuelltstudion på Förintelsens minnesdag.
Daniel Feinbaum från organisationen Zikaron föreläser på skolor om sin mormor, som överlevde Auschwitz. Han berättade om givande möten med engagerade elever, men också om motsatsen: I en del skolor är han inte välkommen. Hans säkerhet kan inte garanteras.
Feinbaum talade vagt om problem i skolor i "kranskommuner och liknande". Ingrid Lomfors, chef för Forum för levande historia, hänvisade till social oro, okunskap, "allt möjligt". Den ökande antisemitismen kunde enligt Lomfors förklaras med "nationalism och en sviktande demokrati".
De flesta tittare var vid det här laget förmodligen rätt förbryllade. Om detta må ni berätta, heter den bok om Förintelsen som Lomfors myndighet gav ut 1998. Men här fanns av allt att döma något som ingen i studion ville tala klarspråk om.
Det är knappast nyväckt nationalism som främst förklarar varför vissa elever i en del skolor och områden ger uttryck för en aggressiv antisemitism.
Redan 2005 konstaterades i en studie för just Forum för levande historia att antisemitiska uppfattningar är vanligast bland muslimer. Av vuxna muslimer hyste 39 procent en systematisk antisemitisk inställning jämfört med 5 procent totalt i den svenska befolkningen.
I en rapport från EU 2019 om antisemitism i tolv medlemsstater, framkom att de vanligaste, identifierbara, angriparna i Sverige – enligt offren – var muslimska extremister (40 procent).
Sannolikt finns här den viktigaste förklaringen till att en del rektorer inte vågar låta Daniel Feinbaum föreläsa: elevernas bakgrund.
Dagens antisemitism kommer självfallet från flera håll. Men att inte kunna tala klarspråk om vilken grupp som av allt att döma utgör den största källan för hat och fördomar mot judar är en ynkedom.
Och att chefen för en myndighet som har till uppgift att upplysa ägnar sig åt att förvilla är häpnadsväckande.
Gå till toppen