Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bistert men beslutsamt efter brexit

Vemod och sorg – men också beslutsamhet. EU samlar kraft efter brexit, i hopp om en ”ny gryning”.

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel, EU-parlamentets talman David Sassoli och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller presskonferens i Bryssel.Bild: Virginia Mayo/AP/TT
Mycket finns kvar, även om Storbritannien lämnar EU. Det är ett av budskapen när unionens tyngsta ledare försöker betona enighet och framtidstro.
– De utmaningar som vi står inför och de möjligheter som det ger oss har inte ändrat sig på grund av brexit, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens tillsammans med permanente rådsordföranden Charles Michel och EU-parlamentets talman David Sassoli.
– Jag är övertygad om att vi under de närmaste månaderna, genom att arbeta nära tillsammans, kan visa att det här unika projektet är optimistiskt och positivt för alla europeiska medborgare, säger Michel.
De tre har samlat sig lite extra genom ett eget dygn tillsammans i det hus där franske politikern Jean Monnet (1888-1979) via möten och förhandlingar arbetade fram stora delar av det som i dag är EU.
von der Leyen använder sig också av ett klassiskt citat från Monnet om beslutsamhet när det gäller att beskriva läget.
– Det passar väldigt bra också för oss, när vi samlar våra krafter. Vi är inte optimister, vi är inte pessimister, vi är beslutsamma, säger kommissionsordföranden.
Dygnet hos Monnet har bland annat lett till en gemensam debattartikel där man återigen betonar klimatpolitiken och digitaliseringen som nyckelfrågor för att skapa en ”ny gryning”.
För EU är naturligtvis det brittiska utträdet en rejäl prestigeförlust. Samtidigt finns också en känsla av lättnad från många håll om att den utdragna brexitprocessen nu är över och att man kan ägna sig åt annat i stället.
Helt förbi är det ändå inte. Brexit kommer att finnas med i bakgrunden under hela 2020 då EU och Storbritannien ska enas om framtida handelsavtal, fiskefrågor och annat som behöver vara utrett när utträdets övergångsperiod tar slut den 31 december.
Från EU-sidan är man klara med vad som kommer att gälla i förhandlingarna.
– Vi vill ha så bra samarbete som möjligt med Storbritannien, men det kommer aldrig att bli lika bra som i ett medlemskap, säger von der Leyen.
– Ju mer Storbritannien vill distansera sig från EU:s regler, ju mindre tillgång till den inre marknaden kommer de att ha, säger Michel.
Bortom handelsförhandlingarna med Storbritannien finns även stora interna bekymmer för EU att ta tag i. Oenigheten är stor om nästa långtidsbudget och kring såväl migration som finanspolitik råder rejält olika åsikter mellan medlemsländerna.
– Enighet är aldrig enkelt. Det kräver ansträngningar hela tiden och också mer självförtroende. Men jag känner en allt starkare vilja att arbeta tillsammans. Alla trodde att det skulle vara omöjligt att vara eniga i första fasen om brexit – men vi lyckades, säger Charles Michel i Bryssel.
– När solen stiger i morgon inleds ett nytt kapitel i vår historia. I morgon är inget slut – det är en början, hoppas von der Leyen.
Fakta

"En ny gryning"

Här är några utdrag ur fredagens gemensamma debattinlägg från EU-ledarna Ursula von der Leyen, Charles Michel och David Sassoli.

"Vi har alltid djupt beklagat Storbritanniens beslut att lämna, men vi har alltid fullt ut respekterat det".

"De senaste åren har fört oss närmare tillsammans – som nationer, institutioner och folk. De har påmint oss alla om att EU är mer än bara en marknad eller en ekonomisk makt, utan också står för värderingar som vi delar och försvarar. Och hur mycket starkare vi är när vi står tillsammans".

"Vi vill bli världens första klimatneutrala kontinent år 2050 och skapa nya jobb och möjligheter för folk under den processen. Vi vill ta ledningen för nästa generation av digital teknik och ha en rättvis övergång så vi kan stödja dem som mest drabbas av förändringen".

Källa: EU-kommissionen.

Gå till toppen