Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smittade kvinnan isolerade sig i hemmet

Ett första fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Sverige. Den smittade kvinnan landade för en vecka sedan – och började hosta i tisdags. Nu hålls hon isolerad.

Här, på infektionsmottagningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, hålls kvinnan isolerad.Bild: Mikael Fritzon/TT
Kvinnan, som är i 20-årsåldern, hade besökt den drabbade staden Wuhan i Kina. När hon kom hem till Sverige var hon symtomfri.
I tisdags fick hon hosta. På torsdagen ringde hon vården – och isolerades snabbt på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
– Det som är väldigt glädjande i detta är att kvinnan inte är allvarligt sjuk utan är stabil och mår väl, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér vid en presskonferens.
Strax efter lunch på fredagen konstaterade Folkhälsomyndighetens laboratorium att kvinnan drabbats av det nya coronaviruset.
Såvitt myndigheten vet sprids coronavirus genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. En kartläggning av kvinnans kontakter visar att hon inte har utsatt andra i Sverige för risk att smittas, enligt myndigheten.
– Innan sjukdomen brutit ut och efter att symtomen kommit har hon varit socialt avskild. Hon har inte haft några kontakter. Det innebär att det inte finns någon risk för omgivningen i det här fallet, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.
– Hon har agerat på ett föredömligt sätt. Hon har haft kunskap om sjukdomen och när hon har fått symtom har hon kontaktat sjukvården, säger Karin Tegmark Wisell.
De två senaste veckorna har myndigheten analyserat prover från drygt 20 personer som har vistats i drabbade områden i Kina och fått luftvägssymtom.
Fallet var inte oväntat, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.
– Det här var någonting vi såg komma. Det har ju hänt i ett ganska stort antal länder redan, säger han till TT.
– Vi trodde väl kanske att vi skulle vara relativt skyddade eftersom vi inte har så många resenärer till det här området från Sverige, men både vi och sjukhusen är välövade så det finns all anledning att tro att det ska fungera även den här gången, säger han.
I Sverige får mellan fem och tio procent influensa varje år. Tegnell bedömer att coronaviruset kommer att ligga nära en vanlig influensa i farlighet och varaktighet, om man inte lyckas begränsa spridningen.
– Nu gör ju kineserna heroiska insatser för att begränsa spridningen, men vi vet ju ännu inte om det går.
Folkhälsomyndigheten har inte någon prognos för hur många som kan drabbas av viruset i Sverige.
– Vi kommer inte bli förvånade om det dyker upp ytterligare några enskilda fall, säger Karin Tegmark Wisell.
Även Anders Tegnell tror att många kan komma att drabbas första året.
– Det här är en ny sjukdom som ingen i befolkningen har någon immunitet emot, säger han.
Att Sverige nu har fått sitt första fall, och därmed en möjlighet att studera viruset på nära håll, tror inte Anders Tegnell kommer att ha någon avgörande betydelse.
– Jag är inte virolog, men jag tror inte att man kan lära sig jättemycket om ett virus bara genom att studera det, utan man måste se hur det uppträder i en befolkning. Där har ju kineserna varit mycket öppna och delat med sig av de data som finns.
Gå till toppen