Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Inför ett demokratilås i EU. De medlemsstater som inte sköter sig ska inte heller få några pengar från EU.”

Många är de som utåt talar vackert om svenska värderingar, men som när det väl gäller sätter internpolitik och goda relationer med partierna i de egna politiska grupperna först. Det skriver Abir Al-Sahlani (C), EU-parlamentariker.

Demonstration på Malta mot premiärministern Joseph Muscat som tvingades avgå sedan hans kopplingar till organiserad brottslighet avslöjats.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
De rättsstatliga principerna i EU är under hot. I flera av medlemsländerna börjar politikernas respekt för principer om yttrandefrihet, akademisk och medial frihet och domstolarnas oberoende att lysa med sin frånvaro. EU bör agera kraftfullt mot en sådan utveckling, för att inte medborgarnas förtroende för EU ska undergrävas. Annars riskerar unionen att gå en högst osäker framtid till mötes.
Klimatförändringarna, unionens ekonomi och politisk populism är några av EU:s utmaningar. I tysthet utvecklas något av en kris, som delvis hänger ihop med populismen: Att unionens medlemmar inte självklart längre är rättsstater, eller att de som medlemsstater respekterar EU-medborgares rätt att få vara eller älska vem de vill.
I flera medlemsländer tar styrande politiker sig stora friheter när det gäller grundläggande demokratiska principer, samtidigt som de går i en alltmer konservativ riktning.
I Ungern har det regerande partiet, Fidesz, i princip förklarat krig mot den fria forskningen.
I Polen har rättsstatsprincipen på allvar satts i gungning genom att domstolsväsendet politiserats, med domare som riskerar repressalier beroende på innehållet i domslut eller beslut.
Maltas toppolitiker visade sig nyligen vara direkt kopplade till den organiserade brottsligheten som avslöjades i och med mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia, som grävde i en muthärva med direkta spår till Maltas ledning. Exemplen är flera.
Hur hanterar då EU, en union som ofta hänvisar till sina tjusiga värderingar, den minst sagt oroande utvecklingen hos sina medlemsstater? EU har ändå ganska höga krav på de länder som vill bli nya medlemmar; för ett par månader sedan fick exempelvis Albaniens och Nordmakedoniens förhoppningar om att bli EU-medlemmar i framtiden sig en törn.
Men när det gäller medlemsländer som redan är med i unionen som bryter mot rättsstatsprincipen eller mänskliga rättigheter är svaret tyvärr: knappt alls.
Visserligen har ett artikel 7-förfarande, där en medlemsstat som slutlig åtgärd kan fråntas sina medlemsrättigheter påbörjats när det gäller Polen och Ungern. Förfarandet är det kraftigaste verktyget unionen har att ta till när medlemsstater anses bryta mot grundläggande värden, men det är oklart vad som kommit ut av de inledande förhören.
Vid rådsmötena, där medlemsstaterna möts, har en ovilja att överhuvudtaget ta tag i vissa länders bristande respekt för rättsstaten varit tydlig.
Många är de som utåt talar vackert om svenska värderingar, men som när det väl gäller sätter internpolitik och goda relationer med partierna i de egna politiska grupperna först.
Centerpartiet har till exempel krävt att Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) ska adressera läget på Malta, som rör hans partivänner i Maltas socialdemokratiska regering, och ta ställning emot det som skett. Men det har han inte gjort.
De svenska Moderaterna och Kristdemokraterna, som ingår i samma partigrupp i Europaparlamentet som Fidesz, EPP, har vidare försvårat för parlamentet att göra några skarpa uttalanden mot sin ungerska gruppmedlem.
Mer måste göras. Centerpartiet vill införa ett demokratilås i EU. De medlemsstater som inte sköter sig ska inte heller få några pengar från EU. Tillsammans med den liberala parlamentsgruppen Renew Europe vill Centerpartiet införa en årlig ”EU-besiktning” av hur rättsstaten i varje medlemsland mår. Lever ett land inte upp till kraven ska det genast leda till kännbara följder.
När medlemsstater inte respekterar EU:s grundläggande värden blir det europeiska samarbetet bara en chimär.
Unionen måste visa att den tar rättsstatens principer på allvar – allt annat undergräver förtroendet för det stora projektet Europa, som bygger på övertygelsen att demokratin och rättsstaten är det viktigaste människan skapat. Det bör även den svenska regeringen och de svenska Europaparlamentarikerna leva efter.
Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker.
Gå till toppen