Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sexuella övergrepp mot barn – ny stödgrupp för utsatta i Lund

Snart kan kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp som barn delta i slutna stödgrupper i Lund. Här startar under februari Rise, riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen.

Rise har länge varit en renodlad kvinnoförening. I dag finns i Stockholm också stödgrupper för män som utsatts för sexuella trakasserier som barn. Under våren hoppas föreningen börja med stödgrupper för män även i Göteborg.Bild: Ursula Wilby
Stödet på Rise sker från en utsatt person till en annan. Det innebär att medlemmar inom Rise kan utbilda sig till stödkvinnor. Enligt Hermine Holm, verksamhetsansvarig på Rise, är det skamreducerande och kraftfullt att träffa andra utsatta.
– Stödkvinnorna representerar också hopp om att livet kan bli bra och att man kan gå vidare, säger Hermine Holm.
Efter flera års läkning har en kvinna från Lund utbildat sig till stödkvinna i föreningens interna utbildning. Det är nu via henne som stödarbetet i Lund kommer att drivas.
– Vi behöver ha någon som har varit utsatt som barn som vill, orkar och känner sig redo att ge vidare till andra, säger Hermine Holm.
Enligt Rise egna undersökningar har över 70 procent av medlemmarna väntat 16 år eller längre innan de berättat om vad de varit med om.
– Det betyder att det går omkring väldigt många vuxna i vårt samhälle i dag som som lider i det tysta, säger Hermine Holm.
Enligt Hermine Holm väntar många länge med att berätta om sina erfarenheter eftersom de tror att det de har upplevt har varit så pass litet.
– Eller så är det tvärtom – att det var så fruktansvärt svårt och att man därför inte kan berätta, fortsätter hon.
– Vi har alla varianter här, alla samhällsklasser, alla olika typer av övergrepp, med olika typer av förövare. Vi representerar hela spektrumet. Hos oss finns det plats för alla, säger Hermine Holm.
Gå till toppen