Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FN: Första nödflyget från Sana väcker hopp

Efter flera års förhandlingar tilläts på måndagen ett första flyg med kritiskt sjuka civila lyfta från Jemens huvudstad Sana. Ett genombrott menar FN, som ansvarar för den medicinska evakueringen.

Jemeniter som ska få vård i Jordanien går ombord på FN-planet i Sana.Bild: Hani Mohammed/AP/TT
Sana kontrolleras sedan 2014 av de Iranstödda Huthirebellerna, men luftrummet runt den jemenitiska huvudstaden kontrolleras av den saudiskledda koalition som strider mot rebellerna. Koalitionens har i flera års tid blockerat civila flyg från att kunna lyfta från och landa på Sanas internationella flygplats.
FN-flyg har varit undantagna, men har inte fått tillstånd att evakuera civila i behov av vård som inte finns att tillgå i det svårt krigshärjade landet. Förrän nu.
Efter två års förhandlingar lyfte på måndagen ett ”barmhärtighetsflyg” från Sana. Ombord befann sig en mindre grupp unga patienter och deras anhöriga.
– Jag har njursvikt och behöver en transplantation. Jag tackar Gud att vi i dag får resa till Jordanien för att få behandling, sade 15-årige Abdallah Abed innan avgång.
Ytterligare tre evakueringsflygningar, till Jordanien och Egypten, är schemalagda under den kommande veckan.
– Vi känner alla att detta är ett stort genombrott och en strimma av hopp för Jemen, säger Lisa Grande, FN:s koordinator för humanitär hjälp i landet.
Samtidigt tillägger hon att behoven är fortsatt omfattande.
– Det är tydligt att det bokstavligen finns tusentals patienter som inte har fått den vård de behöver på grund av blockaden. Med den här första flygningen har vi öppnat en dörr.
Att öppna flygplatsen i Sana har länge varit ett krav från Huthirebellerna. Den saudiskledda koalitionen har trots FN-medling vägrat, men gav i november klartecken för medicinska evakueringar.
Världsorganisationen kallar kriget i Jemen för ”världens värsta humanitära kris”.
Fakta

Kriget i Jemen

Fakta: Kriget i Jemen

TT

Växande protester i samband med arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Salih avgick. Landet klövs återigen och fick två konkurrerande maktcentrum i huvudstaden Sana och kuststaden Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sana 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer Jemens internationellt erkända regering.

Gå till toppen