Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvintetten som slåss om kandidaturen

Tre äldre vita män, en kvinna och en ung tidigare borgmästare. Här är de fem presidentaspiranter som toppar mätningarna om vem Demokraternas anhängare vill se som partiets presidentkandidat vid valet i november.

Joe Biden

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden fotograferad i Marshalltown i Iowa.Bild: Gene J. Puskar/AP/TT
Joe Biden, 77-årig tidigare vicepresident till Barack Obama och mångårig senator (i 36 år) från Delaware. Betonar ofta sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund. Bidens släktingar jobbade i gruvindustrin. Har fått stöd från viktiga fackförbund och tros kunna ge president Donald Trump en match om stödet från USA:s vita arbetare. Den frispråkige Biden har dock visst politiskt bagage, tidigt i sin karriär plagierade han ett tal och i fjol anklagades han av flera kvinnor för att vara för närgången.
Opinionsstöd nationellt: 27,2 procent
I Iowa: 20,2 procent
I New Hampshire: 17,5 procent

Bernie Sanders

Bernie Sanders under ett kampanjmöte i Iowa i helgen.Bild: Matt Rourke
Bernie Sander, 78-årig senator från Vermont som blev världskänd när han tampades med Hillary Clinton om Demokraternas nominering inför det förra presidentvalet 2016. Har tidigare varit borgmästare i Burlington, filmskapare och suttit i USA:s representanthus. Politiskt betecknar han sig som demokratisk socialist och ”outsider”, han har bland annat kampanjat för gratis högskoleutbildning och framhållit de skandinaviska ländernas välfärdssystem som ett föredöme. Bland hans profilfrågor finns även klimatåtgärder. Lockar många unga, kampanjar ofta med den karismatiska representanthusledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, som gett honom sitt stöd.
Opinionsstöd nationellt: 23,5 procent
I Iowa: 24,2 procent
I New Hampshire: 26,5 procent

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren talade på ett universitet i Indianola, Iowa på söndagen.Bild: Gene J. Puskar
Elizabeth Warren, 70-årig senator från Massachusetts som gjort sig känd som en progressiv vänsterpolitiker med hög svansföring. Undervisade i juridik på flera universitet innan hon valdes in i senaten 2012. President Donald Trump har emellanåt hånat Warren genom att kalla henne för ”Pocahontas” eftersom hon framhållit sitt släktskap med USA:s ursprungsbefolkning. Warrens prioriterade fråga är kampen mot korruption. Hon vill se till att alla har sjukförsäkring, reformera systemet för studielån samt hårdare reglera finanssektorn. Och hon vill införa en skatt för de 0,1 procent av amerikanerna som är rikast. Är känd för att ha en plan för det mesta, på hennes kampanjsida finns över 75 planer. Fick nyligen stöd av prestigetidningen The New York Times ledarredaktion (tillsammans med Minnesotasenatorn Amy Klobuchar).
Opinionsstöd nationellt: 15,0 procent
I Iowa: 15,6 procent
I New Hampshire: 14,3 procent

Pete Buttigieg

Pete Buttigieg under ett tal på en skola i Des Mines, Iowa.Bild: Gene J. Puskar
Pete Buttigieg, 38-årig tidigare borgmästare från staden South Bend i Indiana. Har varit marinsoldat och krigsplacerad i Afghanistan. Buttigieg är öppet homosexuell och framhåller det som en tillgång i kampen om Vita huset. Bland hans vallöften finns åtgärder mot klimatkrisen, pensionsreformer, skärpta vapenlagar och höjda skatter för USA:s rikaste. Har ett enande budskap och anser sig vara den som kan engagera partiets unga. Har haft vissa problem med att nå fram till minoriteter, men hänvisar ofta till sin tid i marinen där han tjänstgjorde med människor från ”alla delar av landet, av alla etniciteter och av olika tro”. Uppges tala åtta språk, bland dem franska, norska och arabiska.
Opinionsstöd nationellt: 6,7 procent
I Iowa: 16,4 procent
I New Hampshire: 14,3 procent

Mike Bloomberg

Michael Bloomberg tidigare i år.Bild: Robert F. Bukaty
Mike Bloomberg, den nu 77-årige Mike Bloomberg grundade 1982 det medie- och informationsbolag som bär hans namn och som är ett av världens största. Var borgmästare i staden New York under tre mandatperioder, mellan åren 2002 och 2013. På papperet har han tidigare varit republikan, men han gick i fjol med i Demokraterna. Den förmögne Bloomberg har skänkt stora summor till organisationer och politiker som jobbar för skärpta vapenlagar och för klimatåtgärder. Har i mer än tio år flirtat med tanken på att ställa upp i ett presidentval och gav sig sent i höstas in i leken. Hoppar dock över de tidiga primärvalsdelstaterna och satsar allt på supertisdagen.
Opinionsstöd nationellt: 8,0 procent
I Iowa:
I New Hampshire:
Andra aspiranter som är med och tampas om nomineringen är: kongressledamoten från Hawaii, Tulsi Gabbard, Minnesotasenatorn Amy Klobuchar, affärsmannen Andrew Yang, tidigare representanthusledamoten John Delaney, affärsmannen Tom Steyer och Coloradosenatorn Michael Bennet.
Gå till toppen