Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skolinspektionen kräver svar om hemskola för Kävlingeelev

Hur mycket hemundervisning har eleven haft? Varför? Det är några av de frågor Skolinspektionen kräver svar på från Kävlinge kommun efter att en elev stängts av från skolan.

Det handlar om en elev på låg- eller mellanstadiet som stängdes av från skolan innan jul. Anledningen är att eleven varit utåtagerande. De första två veckorna hade eleven ingen undervisning alls, enligt föräldern som anmält frågan till Skolinspektionen. Efter det fick eleven hemundervisning på annan plats – under tiden som en ny handlingsplan skulle tas fram.
Hemundervisningen är endast 40 minuter till en timmes lektion om dagen, påpekar föräldern, och det finns inte heller något formellt beslut om hemundervisning skriver föräldern som efterlyser en långsiktig plan.
Det är inte första gången eleven stängs av och har hemundervisning.
Nu har skolan anställt en resurs till eleven. Men vad händer om eleven blir utåtagerande igen undrar föräldern. ”Vad gör skolan då? Hemundervisningen igen? Och igen?” skriver föräldern i sin anmälan till Skolinspektionen och för fram att eleven ”vill vara som alla andra elever och vara i skolan”.
Skolinspektionen har nu startat en utredning i frågan. De begär svar på flera punkter från Kävlinge kommun. Dels vilken undervisning som getts, men också på vilka rättsliga grunder beslutet har fattats. Skolinspektionen undrar också hur planen framåt ser ut.
Detta kommer, tillsammans med anmälan, ligga till grund för beslutet.
Gå till toppen