Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Sverige är utsatt. Det är resten av världen också.

Flyktinglägret al-Hol i Syrien.Bild: International Rescue Committee/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Jimmie Åkesson (SD) fick in en dräpande högerkrok i Aktuelltstudion i förra veckan. I en flyktingdebatt (28/1) mot justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) sade Åkesson – apropå att flera skånska kommuner nu i helhet vill betraktas som ”utsatta områden”:
”Min uppfattning är att hela Sverige är ett utsatt område idag.”
Åkesson fick inte svar på tal i tv-sändningen. Dock i Expressen (30/1) där kulturkrönikören Victor Malm gjorde den rätt självklara invändningen att hela världen är ett utsatt område.
Flyktingfrågan är svår att debattera. Inte minst därför att över 70 miljoner människor i världen nu är på flykt. På sätt och vis är hela världen ett utsatt område. Det finns alltid mer att göra. Och lilla Sverige kan inte hjälpa alla. Så är det, självfallet.
Men att Sverige inte kan göra allt betyder inte att Sverige är oförmöget att göra viktiga insatser.
Just nu pågår flera migrationsdebatter – samtidigt.
En handlar om utsatta områden och ebolagen, som ger asylsökande rätt att på egen hand ordna boende, något som på sina håll lett till trångboddhet och misär. Hur ska ebo begränsas? Det handlar också om huruvida Sverige – vilket M, KD och SD förespråkar och som nu diskuteras i migrationspolitiska kommittén – bör införa ett volymmål i asylpolitiken.
En tredje debatt handlar om det rimliga i att Sverige tar emot drygt 5 000 kvotflyktingar per år.
Morgan Johansson framhöll i tv att antalet asylsökande gått ned med nära 90 procent sedan 2015. Då kom 12 procent av EU:s asylsökande till Sverige – idag är siffran 3 procent. Och med tanke på att kvotflyktingarna – som väljs ut av FN-organet UNHCR – utgör de mest utsatta och sårbara flyktingarna bör det finnas ett blågult utrymme. Han har rätt.
Jimmie Åkesson, vars parti tidigare velat ta emot just kvotflyktingar, har nu vänt på klacken. Budskapet i Aktuellt var att Sverige inte har kapacitet att ta emot några fler flyktingar. Sverige är, sade han, ”fullt”.
Åkesson är en skicklig retoriker. Han ställer flyktingar mot fattiga svenska pensionärer i vårdkö. SD har alltid stramare flyktingpolitik, alltid tuffare krav, de partier som apar efter SD kommer aldrig i kapp – SD är under ständig förflyttning.
Sant är att Sverige i EU har fått bära ett orimligt stort flyktingansvar. Att sträva efter ett svenskt mottagande närmare "nordisk nivå” är logiskt.
Och att Sverigedemokraterna är migrationsalarmister innebär inte att partiet har fel i allt. Det är rätt – som Åkesson, men också andra politiker, säger – att stor möda nu måste läggas på en effektiv integration.
Se bara på situationen för många ensamkommande. Enligt Röda Korset finns minst 1 200 unga vuxna som lever i akut hemlöshet. Allt fler, skriver TT, säljer sig mot mat och boende, de utnyttjas för sex och kriminalitet. Horribelt. Så kan välvilliga Sverige inte fortsätta svika asylsökande.
Sverige bär på ett stort, varmt och öppet hjärta för flyktingar. Det är vackert. Ännu vackrare blir det när svenskarna kan vara lika stolta över hur integrationen lyckas.
Gå till toppen