Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Youtube plockar ner falsk valinformation

Lagom till att den amerikanska primärvalssäsongen drar igång meddelar Googleägda Youtube på måndagen att plattformen kommer att radera videor som ”manipulerats eller förfalskats” för att missleda väljare.

Videor med falska uppgifter om valdatum eller kandidater ska plockas ned av Youtube. Arkivbild.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Syftet är enligt företaget att minska mängden desinformation på nätet och bidra till ett ”sunt politiskt samtalsklimat”.
Videor som ska tas bort inkluderar enligt Youtube de som ”uppger ett felaktigt valdatum för tittarna” eller hävdar att ”en kandidat inte kan inneha ett ämbete baserat på falsk information om medborgarskap”.
Nätjättarnas politiska ansvar har seglat upp som en allt hetare fråga sedan Ryssland 2016 använde sociala medier för att påverka det amerikanska presidentvalet. Men Youtubes besked synliggör också de olika linjer som företagen valt.
Twitter har meddelat att alla annonser för olika kandidater stoppas medan Facebook inte kommer att granska innehållet i politiska annonser utan enbart verifiera att en ”bekräftad organisation” står bakom dem.
– Varje plattform väger yttrandefrihet mot valmanipulation men påverkansoperationerna arbetar på flera plattformar och utnyttjar kryphålen, säger Karen Kornbluh, som forskar om politisk desinformation på tankesmedjan German Marshall Fund.
– Därför borde plattformarna gå ihop och ta fram gemensamma, tydliga och konsekventa regler som går att verkställa, för att hindra att väljarna blir lätta mål för desinformationskampanjer.
Gå till toppen