Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Experten: Fladdermusen effektiv smittspridare

Forskarna tror sig nu vara säkra på att det är fladdermöss som är det nya coronavirusets ursprungliga smittspridare. Det är inte första gången som djuret sprider allvarliga sjukdomar.

Fladdermusen kan vara smittspridaren till flera virussjukdomar. Arkivbild.

Bild: Anders Hedenström/Sience

Annons

– Vi vet fortfarande för lite om hur fladdermössen sprider sjukdomar. De ligger förmodligen bakom en hel del smittspridningar som vi beskyller andra djur för, säger Johnny de Jong, fladdermusekolog vid Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Det har tidigare upptäckts att fladdermöss har burit på det coronavirus som gav upphov till sars-epidemin, som inträffade 2003. En del arter sprider också hendra- och nipahvirus. De kan även bära på rabies och misstänks ha spridit ebola i Afrika.

Johnny de Jong menar att fladdermössen är effektiva smittspridare eftersom de lever tätt ihop i kolonier, kan flyga längre sträckor och bor nära människan.

– De kan sprida virussjukdomar eftersom de bara får i sig delar av insekten eller frukten som de äter. En hel del rester hamnar på koloniplatsen, tillsammans med deras spillning, säger Johnny de Jong.

Annons

Annons

Arvsmassan hos det nya viruset som sprids från Kina är till 96 procent identiskt med ett coronavirus som finns hos fladdermöss, vilket gör att forskarna nu tror sig vara säkra på att det är fladdermöss som är virusets naturliga reservoar.

Smittspridningen kan dock ha skett via ett annat djur innan det började spridas till människor, uppger forskare i tidskriften Nature.

– Det finns nästan alltid en mellanstation från fladdermusen till människan. Fladdermusen smittar ett djur som i sin tur smittar oss, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor vid Institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska Institutet.

Han menar att man inte behöver vara rädd för fladdermöss.

– Men det beror också på var i världen man är. Reser man till länder i Afrika där det finns ebola kanske man inte ska gå och jaga fladdermöss, säger Ali Mirazimi.

Johnny de Jong tycker inte heller att det finns anledning att vara orolig.

– Det är inte farligt att ha fladdermöss i sitt hus i Sverige, risken att smittas av till exempel rabies är minimal. Det är mer i tropiska länder som de innebär en större risk eftersom de är fler till antalet, säger han.

Men det är ändå viktigt att vara försiktig om man måste hantera djuret.

– Vi har hittat fladdermöss i Sverige som burit på antikroppar mot rabies, men än så länge inte några sjuka djur. Vi måste studera dem mer så att vi kan följa smittans gång och få reda på vilka sjukdomar de sprider, säger Johnny de Jong.

Annons

Fakta

Så lever fladdermusen

Det finns cirka 1200 fladdermusarter i hela världen. De tillhör en av jordens äldsta djurgrupper och är en ekologiskt viktig djurgrupp eftersom de gärna äter skadeinsekter.

I Sverige går det att hitta 19 arter och åtta av dessa finns på Artdatabankens rödlista. Fladdermusen utgör också en fjärdedel av alla däggdjursarter i Sverige.

Samtliga fladdermöss i Sverige lever på insekter, men det finns andra arter i världen som till exempel äter grodor, möss och frukt.

Det är förbjudet att fånga, döda eller flytta fladdermöss och man får inte heller förstöra deras boplatser.

De fladdermusarter som finns i Sverige attackerar inte människor. Fladdermössen kan däremot bitas om man håller fast dem, undvik därför att ta i dem.

Källa: Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy